2010. október 10., vasárnap

Beteggé tesz Doktor House

2010-10-05 04:20:00
MAGYARORSZÁG – Érezte már, hogy a tévé előtt, Dr. House társaságában eltöltött fél óra után mintha szorítana a mellkasa? Találkozott már azokkal a furcsa kiütésekkel, amelyek a bravúrosan megmentett betegnek is voltak az imént látott kórházsorozatban? Különös fejfájás kínozza? A tünetekkel vagy gyakran inkább tévképzetekkel egyáltalán nincs egyedül!

Egy az Alabama Egyetemen végzett 274 fős kutatás szerint ugyanis a különböző betegségeket taglaló és a kórházi mindennapokat bemutató népszerű sorozatok – mint a Dr. House, a Vészhelyzet, a Grace klinika vagy éppenséggel a Kés alatt – miatt a nézők jóval többet aggódnak az egészségükért, és sokkal elégedetlenebbek a saját életükkel. Az ilyen sorozatokból nyert tudás ráadásul sokakkal azt is elhiteti, hogy nagyobb valószínűséggel kapnak el olyan nyavalyákat, amelyeket a képernyőn láttak – az emiatt érzett tehetetlenségtől pedig egyenesen rettegni is fognak.

– Első- és másodéves orvostanhallgatóknál is megfigyelhető, hogy amint kezdenek megismerkedni az új tudománnyal, elkezdik felfedezni magukon egyes betegségek tüneteit. A tünet ugyanis nagyon szubjektív dolog. Ha fel akarok fedezni magamon valamit, például azt, hogy zsibbad a karom, egy idő után érezni is fogom – magyarázta dr. Baktay-Korsós Gizella pszichológus, hozzátéve: a kórházsorozatoknak természetesen lehetnek kedvező hatásai is.
– Ha valaki már túljutott azon, hogy valótlan tüneteket hajkurásszon, jobban figyelhet az egészségére – vélte a pszichológus. Pedig a „könnyen szerzett" tudással nagyon kell vigyázni, ugyanis legtöbbször csalókák mind a betegségek, mind a gyógyításukra bevetett praktikák.
– Nagyon kicsi a valószínűsége, hogy a sorozatokban látható betegségek a valóságban is előfordulnak. Már csak azért is, mert a legtöbb betegség olyan, ami a környezettől, földrajzi adottságoktól is függ – tudtuk meg dr. Kóczán István belgyógyásztól, aki szerint a Dr. House és társai már csak azért is veszélyesek, mert ezek után a néző úgy gondolja, minden beteget meg lehet menteni, pedig ez korántsem így van.
– Pozitív viszont, hogy az emberek látják, a kórházak falai mögött igazi munka folyik, és érdemes időben elmenni az orvoshoz – tanácsolta a belgyógyász.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése