2010. október 18., hétfő

A sokoldalú Dr. House


Berettyán Balázs

2010 október 16., szombat 10:30

Hugh Laurie a Dr. House-zal vált ismertté, de vajon tudtuk-e azt, hogy a szerdai ügyeletes doktor úrnak írói, zeneszerzői és sporteredményei is jelentősek?

Dr. House nyers modorát, ékes beszólásait sokan megkedvelték, pedig valljuk be senki sem szeretne ilyen orvossal összeakadni. A színész egészen más típusú karaktereket jelenített meg, például a Fekete Vipera György hercegét vagy a Stuart Little, kisegér-ben a Little család fejét.
Laurie a cambridge-i egyetemen végzett antropológia és archeológia szakon, de előtte is olyan neves iskolavárosokban folytatott tanulmányokat, mint Oxford vagy Eton. Eleinte sportolni szeretett volna, de e téren karrierje félbeszakadt, ekkor kezdett el színészettel is foglalkozni az egyetemen. Csatlakozott a Cambridge Footlightshoz, ahol sok brit komikus kezdte a pályáját: innen indult a Monty Python egyik fele, de a Laurie idején működő társulatba tartozott például Emma Thompson vagy az Oscar Wilde szerelmei-ben a neves írót alakító Stephen Fry is.
Laurie nem csak színészként állja meg a helyét: énekel és több hangszeren játszik, és íróként is remekel, hiszen A balek című könyve nemrég került a hazai könyvesboltokba. Az eredetileg The Gun Seller címet viselő mű egyébként 1996-ban jelent meg, és már készül hozzá a filmváltozat, melynek forgatókönyvét is Laurie írja. Emellett második regényén, a The Paper Soldier-en is dolgozik, amely Rejtő Jenő-féle stílust viszi tovább.
Mindemellett Laurie még sportember is: hamar édesapja nyomdokaiba lépett (aki olimpiai bajnok evezős volt), és egy kormányos kettes egyik tagjaként meg is nyerte az angol ifibajnokságot. Bár a versenyzést abba kellett hagynia, még ma is tagja a világ egyik legrégibb evezős társaságának, az 1818-as alapítású Leander Clubnak, hajdani egyetemi klubjában pedig napjainkban is versenyeznek a "Laurie" nevű hajóval.
Egyszóval egy igazi polihisztor bujkál a kissé gúnyos és szemtelen doktor álarca mögött.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése