2010. augusztus 11., szerda

4.évad

House – 4.01 – Alone

house_401.jpg
Premier:
2007/9/25
Írta: Deran Sarafian
Rendezte: Peter Blake (IV)
House csapata hetek óta lelépett, így a doki már egy ideje nem csinál semmi hasznosat a kórház számára. Ezt elégeli meg Dr. Cuddy és rásóz egy eleinte roppant egyszerűnek tűnő ügyet, ami szép lassan kezd átcsapni tébolyba. Közben Dr. Wilson is szívatja House-t és ellopja a kedvenc gitárját, amit csak akkor vesz vissza, ha a doki nekiáll keresni egy új csapatot…
Megjegyzés: Kegyetlen nagy House ellenes sorozat fan vagyok és ezt nem is titkolom. A sorozatban látszólag nincs semmi olyan érték, amire hosszú távon emlékezni lehetne. Magyarán egy szinten mozog a közismert CSI szériával, ami megint csak nem a kedvenceim egyike. Na kb ez volt a véleményem a House-ról, de aztán hirtelen jött egy gyökeres váltás. Megvolt a napokban a 4. évad premierje és még felirat is van hozzá, szóval miért ne érne meg egy laza próbát.
A rész már az elején sokkolt és teljesen összezavart, de gondolom a gyakorlott fanoknak ez semmiség volt. A csapat teljes mértékben hiányzott, így csak egy csonka kórház volt terítéken, de legalább egy isteni triumvirátussal. Komolyan mondom a House-Wilson-Cuddy hármas simán el tudná vinni a sorozatot a hátán, de ez persze nem fog bekövetkezni. Az egész rész arra ment ki, hogy mennyire is szar az élet Foreman, Cameron és Chase nélkül. House is ezt hiszi, de persze a végére rá kell jönnie, hogy téved. Ez gondolom nem volt senki számára nagy meglepetés. Ellenben mindenképpen fontos lépés volt a sorozat történelmében, még akkor is ha tudjuk hogy a szereplők vissza fognak térni. 3 évad és egy valag ügy után, viszont itt lenne az ideje némi vérfrissítésnek. Ezt gondolom az alkotók is tudják, így üggyel-ámmal ugyan, de kaptunk némi spoilert erre is. A nagy kérdés viszont továbbra is nyitott maradt a dráma téren. Vajon mikor tér vissza a csapat? Én speciel azt sem tudom miért léptek le, de a kutyát sem érdekli. Pedig fontos momentuma lett volna a résznek.
Szerencsére nem lett az és ebben nagy szerepe volt Hugh Laurie játékának. A premier egy az egyben House központú volt és egyszerűen ütött. Példának okáért ott volt a sokkoló baleset nyitánya, ami bizonyos szinten előre vetítette a diagnózist is a végén. Nagy easter egg kereső vagyok, de ezt nem vettem észre. Picsába! Bár ez nem is csoda, hisz ezt követően House gitározott egy frankót. Értitek gitározott! Aki pedig azt mondja, hogy ki nem szarja le az téved. Ez csupán csak némi belemelegítő volt a takarítóból orvos játékhoz, vagy az add vissza a gitárom te terrorista. Fergeteges volt és hát nem ínyem beismerni, de elfosott a röhögés. Tényleg igaz az, amit a House-ról írnak a külföldi fórumok na! Szégyen beismerni, de még egy Guru is tévedhet.
Persze ez nem azt jelenti, hogy fan lettem inkább csak más szemmel nézek majd a sorozatra. A következő 2-3 rész még gondolom durva lesz a feltételezett „team reunion” miatt, de utána borítékolható a leülés. Na és én ezt nem komálom annyira!

House – 4.02 – The Right Stuff

 
Beküldte: tess 2007 October 8, 8:00-kor a(z) House témába. house_402.jpg
Premier:
2007/10/2
Írta: Doris Egan, Leonard Dick
Rendezte: Deran Sarafian
House önkényesen osztja az észt a leendő munkatársainak páciens hiányában. Szerencsére egy pilóta nő, akinek érdekes víziói vannak megfelelő alanynak minősül. A gond csak azaz üggyel, hogy a nő titokban akarja tartani a kilétét, így még Dr. Cuddy sem tud róla. Az indulatok persze gyorsan elszabadulnak és kezdetét veszi a szokásos bolondokháza. A gyakornok egymást fúrják, miközben a beteg egyre rosszabbul lesz. Ráadásul House is hallucinálni kezd, mivel folyamatosan látja megjelenni a kórházban a volt munkatársait…
Megjegyzés: Ez az egész rész egy bika nagy fake volt, de persze pozitív értelemben. Már a rész eleji zuhanó repülésnél néztem istenesen, mivel a páciens bevezetése nem szokott ilyen látványos lenni. Aztán persze kiderült a kamu, de mi így is nagyon élveztük. Biztató látni, hogy képes a sorozat a fejlődésre. Ami viszont elvette a kedvünk az a roppant mód lecsökkentett főcím. A 6. évadra lemerem fogadni csak annyit írnak ki, hogy House.
Egyébként az írók ismételten kitettek magukért, mivel az ember csak úgy kapkodta a fejét a jelenetek közt. Arról meg ne is beszéljünk, hogy a morbid humor a tetőfokán volt. Mekkora már Ossama bin Laden-nek hívni egy feka pilóta csajt. Bazz! Meg az öreg doki, aki 21 éves és nem is doki. Hát lefosott a víz a röhögéstől. Tudnak valamit ezek a készítők na! Az egészben csak az a poén, hogy így pár évad kihagyás után nem tudom eldönteni, hogy hol kezdjem el a sorozatot. Bár azt sem értem, hogy miért kéne feltétlenül pótolni a kihagyásokat. A 4. évad eddig maximálisan toppon van minden téren. Az egészben csak az a bosszantó, hogy nem tudom a csapat miért hagyta ott House-t. Bár mondjuk most ez sem igazán foglalkoztatott, mivel a casting igen csak durva volt. Olyan arcok szerepeltek a részben mint Olivia Wilde (The O.C., The Black Donnellys) vagy Kal Penn a Buliszervízből. És ami az egészben a lgjobb, hogy cseppet sem cameoztak, ellenkezőleg kőkeményen játszottak.
Akárhogy de egyszerűen nem gondoltam, hogy két rész után House függő leszek. Pedig csak egy laza évad bepróbálkozásnak indult és mi lett belőle. Visszagondolva viszont mekkora már, hogy az első évad valahol a 11. résznél megkapta nálam a kaszát. Most meg csak áradozok és áradozok. Kérem alássan így kell új nézőket szerezni!

House – 4.03 – 97 Seconds

 
Beküldte: tess 2007 November 12, 19:49-kor a(z) House témába. house_403.jpg
Premier:
2007/10/9
Írta: Russel Friend, Garrett Lerner
Rendezte: David Platt
House esedékes páciense nagy fejtörést okoz a csapatnak. Hogy a diagnózis gyorsabban felálljon House a versengést dobja be ismételten, és kettéválasztja a csapatot. A sorozatos diagnózisok viszont még mindig nem hozták meg a kellő gyógymódot. A férfi már a halálba kívánkozik, de ekkor a doki is egy érdekes lépésre szánja el magát…
Megjegyzés: Már egy jó ideje nem néztem House-t, ez látszik is, hisz hatalmas a lemaradás. Talán pont ennek a kihagyásnak köszönhető, hogy valahogy nem érintett meg a történet a kezdetektől fogva. Meglehet a hosszabb kihagyás után kissé átszellemültem, vagy mi. Szerencsére a sorozat hozta a szintet és úgy a 25-30 perc után már vissza is rázódtam. Az addig közepes sztori pedig szép lassan kezdett felértékelődni. Istenem hasonló utoljára a The Black Donnellys-nél történt velem. Milyen régen is volt, ááá! Ja és csak nekem tűnt fel ilyen későn, hogy Cuddy egy istennő. Az a dekoltázs, meg hozzá House szövege fejthetetlen volt.
Szóval a régi csapat ismét együtt, de senki sem dolgozik House-nak. Chase maradt amolyan Chase, Cameron meg durvább eyecandy, mint valaha. Foreman ellenben a maga útját járja, ami kezd nagyon is hasonlítani House-éra. Ironikus, de egyben vicces is. Főleg a finálé, ami felveti a nagy kérdést, de ezt inkább most nem teszem fel. Túl spoileres lenne. Na nem azért, mert érdekel, hogy más is megtudja a csattanót, hanem azért, mert ezt látni kell.
House ellenben frankón sportot űz még mindig a csapatával és ez jó. Ez az újabb kis versenygés egészen jól felpörgette az unalmas történetet. Szerencsére az alkotók nem estek a ló túloldalára, így a végére egészen pofás kis drámai segget kerítettek az egésznek. Ja és a kedvencem, hogy nem tértek el House jelmondatától: „Minden beteg hazudik”. Vad és drámai lesz a végkifejlet,ezt elárulhatom. Must See!
Emellett nem feledkezzünk meg House másik betegéről sem, aki igen csak elgondolkodtatta a dokit. Mi lehet a halál után, mi lehet abban a 97 másodpercben. Nem lövöm le a poént, mert ezt tényleg látni kell. És ahogy a két történet egybeforr, a végén House gúnyos monológjával, zseniális és beteg.

House – 4.04 – Guardian Angels

 
Beküldte: tess 2007 November 13, 14:31-kor a(z) House témába. house_404.jpg
Premier:
2007/10/23
Írta: David Hoselton
Rendezte: Deran Sarafian
House legújabb esete nagy fejtörést okoz az egész csapatnak. A páciens a betegsége következtében látja a halottakat, vagy legalábbis azt hiszi. House közben orrvérzésig szívatja a csapatát, de leginkább Cole-t. A férfi védelmére Cameron áll és egy furcsa fogadást köt House-zal. Eközben Foreman állás után rohangál, de minden kórházból eltanácsolják, míg meg nem jelenik Cuddy…

Megjegyzés:
Komolyan nem értem, miért nem néztem eddig House-t emberek. Ha valaki megfejti a rejtélyem az tuti kap tőlem egy eredeti dvd kiadványt. Juj ennek nagyon játék szaga van! Mindenesetre azt azért le kell tisztáznom, hogy az 1. évad a mostani évadot meg sem közelítette. Anno szépen parkolóba is tettem a szériát, de már piszkosul bánom. Bele se merek gondolni mennyi frappáns szövegről, maradtam le 3 évad alatt. Na majd most, hogy az AXN ismétli az 1. évadot minden nap, majd remélem én is elcsípek belőle pár részt.
Szerencsére az eszem ebben a szezonban egyenlőre még megvan, így láthattam ezt a bődületesen jó nyitást. Komoly egy laza horrornak elment volna. Már akkor gondoltam, hogy a mostani rész meredek lesz, hisz az előzetes valami holtakat látó nőt emlegetett. Hát sajna ennyit az előzetesek és a nyitás varázsáról, mivel detto nem az történt,amire számítottam. Freancba! De azért ne temessük ennyire a részt, mivel az írók ismét bebizonyították, hogy bizony szarból is lehet várat építeni.
Olyan komoly easter-eggs effect ment le a szemem előtt, hogy nem győztem kapkodni a fejem. Ez mondjuk annak is köszönhető volt, hogy pár részt egy az egyben végig röhögtem és lemaradtam a lényegről. Ilyenkor persze simán visszapörgettem 3szor is, mivel az első két próbát szintén végig röhögtem. Mekkora már, hogy sikerült egy 42 perces részből egy laza órásat gyártanom. Ami nem ment a FOX-nak, az ment nekem.
Na de akkor nézzük azokat a tojásokat, ha már szóba jöttek. House beköszönés egy az egyben idézte az 1976-os Charlie angyalait. Komoly, minden rész detto így kezdődött. Hatalmas! Henry-ből meg Bosleyt gyártani a legnagyobb poén a világon. Aztán jött Cole folyamatos megalázása a móros szöveggel és persze a Big Love-val. Eszméletlen volt! De a kreatív gondolkodásnak a csúcsa a finálé volt, ahol a szerencsések rózsát kaptak. Na leeset? Hát persze, hogy a Nagy Ő akart lenni. Annyira durván nagy jelenet volt, hogy még azt is túléltem, amikor Henryt kiszavazták. Pedig komolyan mondom nekem a pasi bejött. Ez a csapat eddig hatalmas leszámítva a két semmirekellő pasit. Ha Kal Penn-t meg nem lesz része az állandó teamnek, akkor ölni fogok. A karaktere mondjuk jellegtelen, de a megformálása eszméletlen. Ahogy a sírt ásta az hatalmas volt. Szarrá röhögtem a fejem rajta.
Persze a klasszikus team is alakított, bár nem akkorát, mint vártuk. Cuddy mindenesetre továbbra is szexi és hát azzal, hogy visszaveszi Foremant nagy ember lett a szememben. Ezután már nem csak a csöcseit és a popóját bámulom! Ellenben miért van az, hogy a készítők mindenáron eyecandyt akarnak gyártani Cameronból? Piszok jó csaj meg minden, de azért ennél többre képes.

House – 4.05 – Mirror, Mirror

 
Beküldte: tess 2007 November 14, 13:56-kor a(z) House témába. house_405.jpg
Premier:
2007/10/30
Írta: David Foster (II)
Rendezte: David Platt
Foreman visszatér a kórházba és ismét House munkatársa lesz. A mogorva doki ennek persze cseppet sem örül és lépten nyomon megalázza régi munkatársát. Ezzel együtt viszont elkezdődik egy kíméletlen harc House és Dr. Cuddy közt. Közben persze a betegekkel is foglalkozni kell, aminek hála egy újabb érdekes esettel állnak szemben. A páciens egy ritka betegségben a tükör szindrómában szenved. Magyarán a körülötte lévő domináns emberek személyiségét veszi fel. Ez viszont elég sok titkot feltár a csapat tagjai előtt egymásról…
Megjegyzés: Nem érdemes az ömlengés és a dicséret, mert ahogy mostanában szokott lenni ez a rész is rendben volt. House és Foreman párharcára gondolni se mertem volna, arra meg pláne hogy Cuddy is beszáll. Az egyedüli probléma a régi team tagjaival volt. Camareon még ahogy szerepel, de Chase tényleg csak cameozik. Bár a rész végi poénjuk azért ütött.
Ellenben mégis azt kell mondanom, hogy valami nincs rendben a sorozattal. A részt tegnap este láttam, de már csak halványan emlékszem pár poénra. Lehet, hogy kezd egyre kommerszebb lenni a széria, vagy csak megint én vagyok hülye? Na mindegy! A finálé viszont megmaradt a fejemben és ez jó. Az a poén egyszerűen zseniális volt. Cuddy vs House párharc a vizsgálóban és a bíró egy beteg faszi. Na meg persze Cuddy mellei! Akárki is írta ezt a részt egy zseni volt!

House – 4.06 – Whatever It Takes

 
Beküldte: tess 2007 November 14, 15:13-kor a(z) House témába. house_406.jpg
Premier:
2007/11/6
Írta: Juan J. Campanella
Rendezte: Thomas L. Moran
House-t a CIA egyik embere magával rángatja egy kis vendég diagnosztikára. A csapat és a következő páciens, így Foreman-re marad. A dokinak szép lassan aztán meg is gyűlik a baja először a beteggel, majd a csapat önkényes tagjaival. Közben House egy Dél-Amerikai kém betegségére keresi a megoldást, ami szintén nagy fejtörésekkel jár…
Megjegyzés: Most tényleg bekövetkezett némi színvonalbeli esés, vagy ezt csak én képzelem be? Mindenesetre érdekes elgondolkodni rajta. A történet meglepően jól kezdődött a CGI-től felturbózott autóverseny és a CIA ügynök tényleg ütött. Ellenben a folytatás minden téren gyatra és zötyögős volt.
Foreman szemlátomást nem bír a csapattal és ezt már kezelhetjük nyers tényként is. Ide bizony kell egy radikális rész, hogy az egyensúly helyreálljon. Sőt lehetne két rész is, mivel a régi team tagjai is csak szenvednek. Chase továbbra is cameozik a gázsiért, míg Cameron kezd, amolyan nővér szerepben tündökölni. Nem tudom ki, hogy van vele, de ez minden téren olyan lealacsonyító. Vagy térjenek vissza rendesen, vagy ne is szerepeljenek! Cameron mondjuk még elmegy, de Chase már tényleg a röhejes kategóriába tartozik.
House esete sem volt ezúttal túl meggyőző. A poénok inkább voltak faviccek és főleg a szexualitás témakörében mozogtak. Persze volt az a 24 poén, de hát egy fecske nem csinál nyarat mint tudjuk. Az pedig, hogy elmondom az igazat, de senki nem hisz nekem, már egy ezeréves klisé. Ugyan már emberek, csak ennyire tellett?
Szerencsére a finálé lendített egy kicsit a történeten. Foreman csapatában volt egy bődületes árulás, ami persze meg is oldotta a nagy kérdést, miszerint ma ki fog távozni. Gondolom nem okozott nagy meglepetést senkinek a jelölt, de a körítés annál inkább. És akkor jött a finálé és persze a koppanás. Na nem volt olyan nagy, de mindenképpen érdemes lesz vele foglalkozni. Sőt szerintem foglalkoznak is vele a készítők, már csak azért is, hogy adjanak nekünk egy újabb eyecandy-t.

House – 4.07 – Ugly

 
Beküldte: Kanyecc 2008 September 27, 22:00-kor a(z) House témába.
Premier: 2007/11/13
Írta: Sean Whitesell
Rendezte: David Straiton
Doktor House nyakában nem csak a jelöltek lihegnek, hanem egy komplett forgatócsoport, mivel a csapat kifog egy olyan tizenéves pácienst, aki komoly plasztikai műtét előtt áll, amelynek mindenpillanatát megörökítik a jövő nemzedékének. A fiatalság homlokáról egy tumort távolítanának el, azonban váratlanul szívrohamot kap, amivel a „szépítő műtő” meghiúsulni látszik…
Megjegyzés: Beértük magunkat. Ilyen nagyszabású pótláson nem estem át az elmúlt évben. Durván háromévadnyi House lemaradást hoztam fel, de ezzel csak tess értem be. Az amerikai premiertől messze állók, tehát tegyük félre a mellé beszédet.
Kaptunk egy rendhagyó House epizódot. Vicesebben nevezhettem volna doku-House-nak, hiszen az a bizonyos – fennemlített – forgatócsoport, minden pillanatát rögzítette a fekete-fehérben a kórházi betegfelvételtől az elhagyásig. Rendhagyónak mindenképpen az volt, viszont szerintem eléggé mellé lőttek vele. Számomra teljesen zavaró volt a két szín és azok átmenetéből álló kameranézet. Kétszer leállítottam egyes jelenetek közben, hogy kicsit felfrissítsem a szemem színhiányait. Ekkor fogalmazódott meg bennem, hogy miért nem színesben rögzítették az egészet? Miért kellett ez a szürkeség bele? Ha bedobtak volna egy dátumot, valamint pityegő RECORD feliratot, akkor is elérték volna a céljukat.
.
A mellékszál, ellenben tetszett. Kicsit fura volt szintén, de House-t elvakította a szerelem. Ilyent se láthatunk sűrűn. Nem tudott gondolkodni. Szerencsére a csapat létszám maradt a régi, mivel az elején felvett szépséget a végére kirúgta. Kedvenc jelent? – igen akadt olyan, pl.: amikor Wilsonnal betörtek a forgatócsoport irodájába és elemezgették a felhozatalt. A ’13-as’ tényleg csúcs csaj, viszont a kirúgott Michael Michele-re sem lehet panaszkodni. Azok a lábak (…) nem csak House fejét csavarták el.
Összességében, persze hiába volt itt az ER-es szépség, eléggé alacsony színvonalat hozott rendhagyóságával. Kicsit a HIMYM 4×01-es epizódját jutatta az eszembe, ahol Brandy – állati nagyarc – fejét a szerelem szintén elcsavarta.Véletlen, de most éppen pazarul összejött ez a felállás.Nézzük mit hoz a folytatás.

House – 4.08 – You Don’t Want to Know

 
Beküldte: Kanyecc 2008 September 28, 1:18-kor a(z) House témába.
Premier: 2007/11/21
Írta: Sara Hess
Rendezte: Lesli Linka Glatter
Kutner és Cole érdekes elfoglaltságot választ. Ellátogatnak egy bűvész showra, ahol a tapasztaltnak tűnő mágus megkísérli kiszabadítani magát egy vizes tartájból, amelyben össze van bilincselve. A probléma, azonban eközben keletkezik, mivel elveszti eszméletét és emellett az orra is elkezd vérezni. House szerint kutyabaja sincs, viszont Kutner nem így látják a helyzetet. Doktorunk megint egymás ellen küldi jelöltjeit, mert túl sokan vannak még mindig…
Megjegyzés: Magára talált! Szó se róla, az előző epizódot kenterbe verte. Nem kellett sok mindent csinálniuk, csak egy remek pácienst találni, mint azt tették pl.: a 4×05-ös epizódnál. A bűvészünk frappánsul beleillett a képbe. Míg a Mirror, Mirror című részben megismerhettük a különböző szereplők jellemét, amit néha maguk sem akarnak elismerni, addig a mostaniban inkább a titkok eltitkolása került előtérbe.
Pontosítsunk! Kutner-ék egy bűvész show-on vesznek részt, ahol nem éppen az lesz, amit eltervezett bűvészünk. House pusztán a helyzetnek akarja jóváírni a történeteket, viszont újoncunk nem enged az érviből. Ekkor oszlik két részre a csapat, ami koránt sem tétnélküli. Akik Kutner igazáért és a betegéletéért küzdenek, és akik Cuddy tangájának megszerzéséért szálnak harcba. Cole megmutatta mire képes. Hiába próbálkozott nyilvánosan Taub és Amber megszerezni a fehérneműt, a végszót ő mondhatta ki.
Emellett bűvészünk sem nyugodott le. Állandó trükkökkel hívta fel magára, főként House-ra a figyelmét, amivel elindított egy lavinát. Valami belekerült a levegőbe, amit eddig nem igazán vélhettünk felfedezni. A csini 13-asról van szó, aki titkol egy valamit. Dokink megpróbál fényt deríteni minderre, viszont a leányzó nem kíváncsi a részletekre, mert azzal magát a reményt vesztené el. Szerinte nem ér annyit az egész, inkább marad a biztos tudatlanság mellett, ami egyúttal a kiszámíthatatlan jövője is.
Végszó: Részemről az évad egyik legjobb epizódja. Igaz a fenn emlegetett 4×05-öt szintjét nem lépte, de határozottan utolérte. Ha ajánlani szeretnétek ismerősötöknek az új szereplőkkel, akkor kettőjük közül tessék választani. Eszméletlen jók, a humor a tetőfokon.

House – 4.09 – Games

 
Beküldte: Kanyecc 2008 September 28, 17:59-kor a(z) House témába.
Premier: 2007/11/27
Írta: Eli Attie
Rendezte: Deran Sarafian
Elérkezett a végítélet. Cuddy kiadja House-nak a végszót, miszerint péntekre két személyt akar látni a jobboldalán. Mivel nincsen páciensük, azért doktorunk egy drogosnak tűnő rock sztárt választ a sürgősségiről, amivel egyben elindítja játék utolsó felvonása. Wilson-nak sincs könnyű napja, mivel kiderül az egyik betegéről, hogy még sem rákos, ami valójában jó hír lenne, viszont perre készülnek a hibás diagnózisa miatt…
Megjegyzés: Elérkeztünk az utolsó menethez. Az évad legvártabb epizódja. Kik jutnak tovább, kik fogják elhagyni a csapatot. Kilenc rész kellett, hogy fény derüljön arra, amit már sokan tudhatnak. (Legalábbis én tudtam, hiszen aki nincs rajta az ötödik évados promo képeken, az nem jutott tovább.) Teljesen jóra sikerült a felvezetés. Imádom House stílusát, már megint megmutatta: mennyire fel tudja dobni az egész hangulatát, még ha szomorú is egyes helyzetekben. Ha zenéről van szó, akkor egy újdonsült oldalát ismerhettük meg. A rocker állat! xD
Tehát Cuddy kiadja a parancsot. Döntenie kell, viszont nem egyszerű a helyzet. Ha engem kérdeztek, akkor nem tudtam volna közülük választani, ahogyan dokink sem. Annyira megbarátkoztam mindnégyőjükkel, hogy egyiket sem küldtem volna el. Mindez jött le House szerepléséről. Szintén nem tudott dönteni közöttük, ezért kérte ki kollégái véleményét, s végül – némi csellel – választotta Cuddy verzióját, melyből a két csaj kimaradt.
A rock zene magában egy lázítást jelképezett. Nem hiába kapták betegül az alkoholista, talán drogfüggő sztárt. Mindenkinek megvolt róla a véleménye. Engem Amber távozása mellett az hökkentett meg, hogy ennyire nem tudott megbarátkozni a férfi helyzetével. Rá kellett döbbennie, nem minden fekete-fehér, a halál könnyebb az életnél. Wilson páciense is pont ezen akadt ki. Inkább választotta volna a biztos halált, mint a nehéz életet. Tudta, nem húzza sokáig, de lett volna ideje a megbékélésre, elkölthette minden pénzét, mert a túloldalon úgy sem kell neki. Ennek ellenére most újra kezdheti életét, de nincstelenül, aminél még a temetőbe lenni is jobb.
Szó se róla, ahhoz képest, hogy alig történt valami benne, leszámítva a távozásokat, nagyon ütős részt kaptunk. A végén ámultunk, bámultunk a döntéseken, de szerencsére a legvége kárpótolt mindenért. Foreman semmit sem küzdött House ellen, Wilson-nak meg megvolt a maga baja. Örülök, hogy Thirteen maradt a csapatban, bár Amber nagyon hiányozni fog. A szuka, a ribanc (…) A legjobb karakter, reméljük látni fogjuk vendégként még.

House – 4.10 – It’s A Wonderful Lie

 
Beküldte: Kanyecc 2008 November 2, 15:02-kor a(z) House témába.
Premier: 2008/01/29
Írta: Pamela Davis
Rendezte: Matt Shakman
Karácsonyi hangulat hatja át a kórházat. Doktorunk kicsit be szeretne keményíteni, mivel gyakornokai nem veszik annyira komolyan, mint amikor versenyeztek a bennmaradásért. Cselhez folyamodik: belső viszályt szít, ami nem mindenkinek kézenfekvő. Közben egy anyukát kell ellátniuk, akik sohasem hazudott gyermekének. Legalábbis ezt mondja, vagy csak leplezni akar egy mélyen elrejtett titkot?…
Megjegyzés: Néha kimondottan örülök lustaságomnak, mivel ha rákattanok egy sorozatra, adott esetben a Dr. House-ra, akkor nem kell heteket várnom a következő epizódig, hanem akár egyszerre két-hármat részét letudhatok. Karácsonyi epizódot láthattunk, amit a kedves amerikai tévénézők idén januárban nézhettek meg a FOX műsorán, hiszen ezzel tért vissza a téli szünetről. Doktorunk hozta a formáját, szította a népet, megpróbálta feldobni a harcmentes életet, ami több-kevesebb esetben sikerült, ám célját elérte. Nézzük spoileresebben.
Nem csak House-nak tűnt fel, hogy ellustultak a segédek, hanem Allisonnak is. Megzsarolni nem tudja őket, mivel a játszma véget ért, akik bennmaradtak, azok megkapták az állást. Tehát kívülről nem lehet ösztönözni, egymásnak ugratni őket, ezért hozza be ravaszul a Mikulási ajándékozást, azaz mindenki húz egy cetlit, amin szerepel egy név. A csel abban rejlik, hogy mindegyiken saját neve van, ami később kiderül, viszont pont ezzel fogja elérni célját. (Részletekbe nem mélyednék, mert tényleg nagyon vicces.)
Eközben egy anyukát kell megmenteniük a közelgő végtől, aki lánya szerint mindig igazat mond. Egyszer se hazudott neki, és ezen a szokásához ragaszkodik. Léteznek kegyes hazugságok, aki teheti az éljen velünk, mert ebben a részben olyant kapunk, mit sohasem szeretnénk visszahallani egy kórházi ágyon. A kemény igazságot, ami elszomorítóbb, arról nem beszélve, hogy elveszi az embertől a reményt.
Tetszett ez a rész. House doktor teljesen toppon volt, Wilson pedig nem tudok egyszerűen csalódást okozni. Néha felteszem magamba a kérdést, melyik a betegebb. James se kutya, mindig fel tudja dobni az elpuserált jelenetet, bár nincs nehéz dolga, mert szerencsére ilyenből alig van.

House – 4.11 – Frozen

 
Beküldte: Kanyecc 2008 November 2, 17:12-kor a(z) House témába.
Premier: 2008/02/03
Írta: Liz Friedman
Rendezte: David Straiton
Doktor House-nak és csapatának ezúttal meg kell küzdenie a távolsággal. Dr. Cate Milton, aki a Déli-sarkon végez kutatásokat, egy váratlan napon rosszul lesz, ám az időjárás miatt nem tudja elhagyni a sarkkört, ezért gyógyulását műholdas kapcsolaton keresztül reméli. Ezalatt Cuddy beszünteti a kórházban a fizetős kábelcsatornákat, melyet csapatával akar visszaszereztetni; miközben Wilson randizgatik egy titokzatos leányzóval…
Megjegyzés: Istencsászár rész volt. Végig röhögtem az egészet. House a csúcson! – kezdhettem volna így az egész kritikámat. Eszméletlen mennyire jó sztorikat tudnak kitalálni. Kicsit deja vu érzés kapott el, hiszen ha nem is a dokumentumfilm formájában érkezett a folytatás, de a tévés kapcsolat megvolt. Bizony, az Ugly című epizódra gondolok. Kettőt hasonlítani se lehetne egymáshoz, mert fényévekkel megveri a mostani. Nem beszélve arról az románcozódásról, ami áthatott. Nem cifráznám tovább, jöjjenek a részletek a spoileresen.
Hm. Hol kezdjem, annyi gondolt jár a fejemben. Doktorunktól Cuddy megvonta a fizetős kábelcsatornákat. Neki sem kell több, elküldi csapatát a harcszíntérre, hogy szerezzék vissza neki, akik elsőként Allison-t próbálják megpuhítani, mindhiába. Valójában egy próbáról van szó, mivel a régi hangnemet akarja megteremteni az újak társaságában, azaz merjenek közbe vágni, merjenek kiállni az ötletük, véleményük mellett. Ettől függetlenül csak a végére eszmélnek fel, azt is tizenhármasnak hála. Bírom a csajszit.
Ezalatt House a Déli-sarkon rekedt pszichiátert próbálja diagnosztizálni és megmenteni életét, ami nem könnyű feladat, mivel műholdas kapcsolat segítségével folytatnak kommunikációt. Szintén tele van vicces jelenetekkel. Mialatt House rányomul Cate-re, addig Wilson sem tétlenkedik. Randizgatni jár. Végig azon megy a fejtegetés, ki lehet a szerencsés-szerencsétlen, amikor az utolsó jelenetben lerántódik a lepel… Nem írom le, mert biztosan lesz olyan, aki hiába nem látta ezt a részt, csak azért is beleolvas. (Régi szereplő tűnik fel, de nagyon nagy kopp várható!)
Ilyen egy tökéletes House. Felhőtlen, tele van humorra, szép csajokkal és a titkokat se feledjük, amiből kapunk egy-kettőt. Zseniális. Komolyan az évad legjobb részét láthatják a hazai nézők jövő héten. Folytatom, mert nehéz leállni vele.

House – 4.12 – Don’t Ever Change

 
Beküldte: Kanyecc 2008 November 2, 21:09-kor a(z) House témába.
Premier: 2008/02/05
Írta: Doris EganLeonard Dick
Rendezte: Deran Sarafian
House újabb páciense több okból kilóg a sorból. Szakított a zeneiparral, valamint a herionfüggőségével, ezáltal vallást vált és áttér a zsidó hitre. Esküvője napján azonban rosszul lesz, ami által mindenkiben felmerül a kérdés, esetleg álszent volna. Doktorunk másik ügye Wilson-nal és új barátnőjével, Amber-rel kapcsolatos, hiszen ki ne volna kíváncsi, vajon miért vannak együtt?…
Megjegyzés: Előző kritikáimból kimaradt, hogy a mai hármas – beleértve ezt, pluszt az előző kettőt, mivel szerintem nem állok vele a fináléig – akkoriban, februárban ment le egy hét leforgása alatt. Tehát a nézőknek nem kellett hosszú heteket várni a folytatásra, csak két-három napot. A mostani rész tetszett is, meg nem is. Alapjába véve a sztori nagyon lapos volt, viszont Wilson és Amber kapcsolata hihetetlenül feldobta az egészet. Már most bocsánatot kérnék a hazai rajongóktól, hiszen a spoilerezés elkezdődött, akkor, amikor megírtam az előző kritikámat. Sorry!
Kezdeném a laposabbik felével. House doktorunk egy zeneiparból áttért ex-heroinfüggőt kell meggyógyítani, aki emellett zsidó. Huh. Nem akarok belefolyni vallási dolgokba, de megvan róluk a véleményem, persze nem pozitív értelembe. Mint oly sok esettben, most is az utolsó pillanatokba derül ki, hogy nincs semmi komoly betegséggel dolguk, csak rosszhelyen keresték.
Wilson-Amber-House trió kegyetlen volt. Ennél jobb ötletet ki sem találhattak volna az írók. Komolyan, amikor távozott meg voltam lőve, miért kellett elküldeni a tökéletes domináns félt. Most már tudom, így hozzák vissza és itt felhívnám a figyelmeteket: Lesz vele szerencsénk a negyedik évad folytatásában. Konkrétumot én se tudok, viszont a fináléban fel fog tűnni. (Azok a fránya promo képek mindig kibökik a szememet.) Nagyon úgy tűnik, hogy szerelemről van szó, de majd kiderül. Amber tényleg változott volna?
Ilyen epizód után kemény két hónapnyi kuss következett, merthogy csak áprilisban folytatódott a fennmaradt 4 résszel, amit szerintem ma ledarálok, mert rákattantam. Arról nem beszélve, hogy tizenhármas titka, miszerint biszexuális, ki fog épülni az ötödik évadba. (Szintén promo képek, a csuda vigye el őket.)

House – 4.13 – No More Mr. Nice Guy

 
Beküldte: Kanyecc 2008 November 2, 23:12-kor a(z) House témába.
Premier: 2008/04/28
Írta: David Hoselton, David Shore
Rendezte: Deran Sarafian
A nővérek sztrájkoltak, a kórházban teljes a káosz, House pedig tétlenkedik és bujdosik Cuddy elől. Ekkor fedez fel egy különleges beteget, aki hihetetlenül kedves, attól függetlenül, hogy már a második étkezését tölti ott. Ki is ragadja a sorból és lelkes csapatát ráuszítja. Amberrel ezalatt egyességet köt „Wilson használatáról” – mikor, kinél legyen alapon –, melyet főnöke hagy jóvá…
Megjegyzés: Ez akkor most egy válasz volt az írók sztrájkjára? …mert akkor nagyon eltalálták. Nekem nem kellett várnom két hónapot a folytatásra, nem mint azoknak a lelkes House rajongóknak, akik napra készek. (Ha így haladok, akkor hamar beérem őket.) Tehát minden benne volt. Tökéletesnek nem mondanám, hiszen voltak benne sz*ar részek, erőltetett szövegelések, viszont Amber szerepeltetése ott van a toppon, ahogy Wilson-ért történő harc is. Mélyedjünk csak bele a spoilerek, mert akkor nekem se lesz megkötve a kezem.
Szóval Ambernél és House-nál tartottam. Nem nyugszanak a kedélyek, továbbra folytatódik a civakodás, a harc Wilson-ért. Egyik fél sem akar engedni követeléséből, melyet végül Curry hitelesít némi hátsó szándékkal. Komolyan, mindezt eljátszani. Én biztosan elröhögtem volna magam egy jelenet felvételekor minimum kétszer, hiszen olyan szöveget tolnak le, gyermeki módon, hogy azt nehéz mosolyogva végig ülni. (Picsába, megint megszóltak, mert hangos voltam, de hát mit tegyek?! „Leszarom” őket, mint ahogy azt House teszi.)
A beteges sztori tetszett is, meg nem is. Az előzőnél sokkal jobb volt, viszont a kettővel előttinél nem. (Ennyit a viszonításról.) Oké, kicsit be akartak mutatni az íróknak, mert kézenfekvő hogy erről volt szó. Sikerült? …ne engem kérdezzetek, de a kezdés, amikor doktorunk bevonult a káoszba és kiragadott egy „báránykát”, akkor kaptuk meg a rész csúcspontját, ami a későbbiekben kicsit ingadozva lejjebb stagnált. Ez van. Nem lehet mindig a csúcson. Ééés, akkor még szóba se hoztam az önértékeléseket. Zsír.
Átlagosnál jobb volt, de a színvonal kicsit lejjebb csökkent. Talán az se a legjobb, hogy állandóan marakodik Amberrel, de ha nem lenne, akkor hiányozna. Okés, bennem van a hiba, mert talán összefolynak a részek és ha lenne némi szünet közte, lehet tisztábban látnék, de ne csak a fanatistákra gondoljanak, akik mazochisták egyben. (Sorry srácok, nyugi közétek tartozom.)

House – 4.14 – Living the Dream

 
Beküldte: Kanyecc 2008 November 4, 10:44-kor a(z) House témába.
Premier: 2008/05/05
Írta: Sara Hess, Liz Friedman
Rendezte: David Straiton
House elrabolja az egyik kedvenc sorozat főszereplőjét, mivel nézése közben diagnosztizált nála egy betegséget, aminek utána akar járni. Mondanom se kelljen: Örültnek nézi, ami Cuddy-nak nem kedvez, hiszen ellépték a kórházat pár napra a felügyelők, akik ellenőrzik a dolgokat. Allison kapja doktorunk papírmunkájának pótlását, míg a többiek a színész betegségét fejtegetik. Wilsonnak a sarkára kell állnia, legalábbis az asszony megköveteli tőle…
Megjegyzés: Hm. Shit, ilyenkor vagyok nagybajban. Az utolsó két epizódot félre teszem holnapra, mert kavarognak bennem a gondoltok. Tiszta fej kell folytatnom, mert nem tudok józan döntést hozni. Miért mondom mindezt? Ennek az epizódnak tökéletesnek kellett volna lennie értékelésem alapján, viszont nem az lett. Minden benne volt, ami szem-szájnak ingere, ennek ellenére még sem volt az igazi.
House már az első pillanatban meglepett bennünket. Elrabolta kedvenc kórházas sorozatának főszereplőjét, akinek esetleges betegségét tévéképernyőn keresztül diagnosztizálta. Huuh. Azért az nem semmi. Ki lenne ennyire függő a valóéletben, hogy emlékezzen mikor kezdődhetett mindez, és úgy önmagában rá is találjon. Kemény! Cuddy persze nem értékeli a lelkesedést, mert ellenőrző brigádot küldtek a kórházba, tehát rendnek kell(ene) lenni(e) mindenhol, csak éppen dokink nem hagyja magát. Bele kell szállnia főnökének a kegyetlen játékokba, ha nem akar leminősítést.
A másik kegyetlen szál, maga Wilson és Amber kapcsolat. Azt hihetnénk, hogy a csajnál van a gyeplő, ami valójában így van, viszont nem akarja elveszteni barátja férfiasságát. Egyből kibújik a szög a zsákból, mivel rávilágít a puszta tényekre, miszerint engedékenysége vezethetett előző házasságának végéhez. Kegyetlen, mint mindig, de van benne igazság. Pont ezért tetszik neki, és amint láthatjátok: egyre jobban egymásba zúgnak.
Lássuk a finálét, amiben lesz dráma, van olyan érzésem. Hiába írtam feljebb, hogy félre kéne tennem, csak feltételes mód van ott. Inkább azt teszem félre, mert kíváncsi vagyok, miképpen folytatódik. Meg tudja-e verni a folytatás a zseniális 4×11-es epizódot, ami szerintem verhetetlen. Ti mit mondatok?

House – 4.15 – House’s Head (1)

 
Beküldte: Kanyecc 2008 November 4, 12:05-kor a(z) House témába.
Premier: 2008/05/12
Írta: Russel Friend, Garrett Lerner, Doris Egan, David Foster (II), Peter Blake (IV)
Rendezte: Greg Yaitanes
House egy bárban eszmél fel, ahol egy sztriptíz lány táncol előtte. Nem emlékszik semmire, viszont a feje vérzik. Mikor elhagyja a bárt, akkor tudatosul benne: mi történt! A busz, amin utazott karambolozott. Mielőtt ez megtörtént volna, valakinek súlyos betegsége van és segíteni akart rajta, viszont, hogy rájöjjön ki az a személy, vissza kell mennie a kezdetekhez, ami csak gyógyszeres bedrogozással lehetséges…
Megjegyzés: Azta betyár mindenit. Sikerül! Ezek az állatok megcsinálták. Nem hittem volna! Olyan évadfinálét vezettek fel, amire nem sokan számítottunk. Sokkolt vazze. Ezt mindenkinek kell látnia! Atyaúristen, még mindig nem eszméltem fel annyira bennem van. Nemcsak hogy az évad legerősebb része volt, de az egész sorozatban a legeslegerősebb! (Igen felkiáltójelezek, mert bizony megcsinálták, ordasra megcsinálták.) … (…)… szuszázni kell basszus, mert mindenféle kósza gondolatok átfutnak a fejemen. K*rva sikerült megcsinálniuk a cliffhanger-t.
Komolyan, ezt nagyon belenyúltak a tutiba a készítők. Elvittek bennünket egy olyan környezetbe, amit nem szokhattunk meg. House dokink félig a valóságban, félig az álomvilágába kalauzolta el a nézőket. Mennyire sikerült jól, az szerintem lejött a felvezető bevezetőmből. Doktorunk részese lesz egy buszbalesetnek, ahol egy rejtélyes idegent diagnosztizált, viszont kilétét nem tudja, hol ott nagyon ismerős volt. Végülis az egész rész, ennek a személynek a felderítéséről szól.
A készítők mindenhez nyúltak. Tudták, nagyot kell alkotniuk, mert a folytatás csak egy hét múlva következik be, és a nézőket fel kell csigázni egy eszméletlen sztorival. Összehozták. Megmozgattak annyi statisztát, amit ezelőtt nem sokszor láthattunk. Vegyük csak a buszon lévőket, akik minimum húszan voltak. Ez tovább tetőzték az örült ötletekkel! Gondolok itt, amikor House elképzelte Cuddy-t, miközben egy rúdon sztriptízel, közben pedig próbálja rávezetni a megoldásra.
Elsőként, mint szerintem oly sokan, magát House-t véltük betegnek felfogni, hiszen neki sérült meg a lába, tört be a feje, de mindvégig kitartottam egy másik lehetséges barát mellett, viszont Amber-re semmiképpen se számítottam volna, hiába tűnt fel.
Eszméletlen, mit hoztak össze. Még most se fogtam fel. Jól tettem, hogy nem hagytam abba, mert bizony oltári finálé várható. A nagykérdések között ott lapul: Meghal-e Amber a fináléban, mert bizony maga a cím se – Wilson’s Heart – valami bíztató. Valójában tényleg szerelmes lett volna House a lányba? …esetleg táplált iránta valami más érzést? – sok-sok kérdés, amire nem tudom a választ, ezért nem fejtegetőznék, hanem folytatnám a fináléval.

House – 4.16 – Wilson’s Heart (2)

 
Beküldte: Kanyecc 2008 November 6, 13:47-kor a(z) House témába.
Premier: 2008/05/19
Írta: Peter Blake (IV), David Foster (II), Garrett Lerner, Russel Friend
Rendezte: Katie Jacobs
Miután House-nak eszébe jutott, hogy a keresett illető álomvilágában nem más mint Amber, mindenki a balesethez legközelebb eső kórházba siet. Innen szállítják át magukhoz, ahol sok fránya érzés mellett próbálják megmenteni az életét. Wilson szinte minden kísérlet ellen van, amivel károsíthatják belső szerveit, ezért inkább a biztosat kéri House-tól, azaz üsse ki magát, hogy megtudhassa, mit vett észre annak idején a lányon…
Megjegyzés: Bazz, ledaráltuk és szünet nélkül jöhet a folytatás. Itt a negyedik évad fináléja, amitől nem esetem hanyatt. A felvezető epizód nálam TOP-on volt, viszont a folytatás inkább az érzelmekre hatott, mint sem a cliffhanger kiépítésére. Nem volt az igazai, mert szomorú volt, és ha netán valaki érzelgősebb ül le elé, tutira a végére készítheti a papírzsebkendő készletet. Megosztotta a nézőket, mert valójában drámának tökéletes, viszont Amber-rel a folytatásban biztosan csak az álmuk világában találkozhatunk, pedig jól alakított. Mondhatni kifogástalanul.
Mi jutott elsőként az eszetekbe? Nekem House-stílusa, hiszen nem azt a kőkeményet, vaskos humorral ellátott doktort kaptuk vissza. Hiába ismerte, Wilson-nál nem volt különb. Hagyták magukat saját hitükben – nem lesz semmi gond – ringatni, mint nem szabad. Talán legjobb tizenhármas hozta önmagát, mert tényleg ki akadt. Elszakadt a kötél. A lényeg, ilyennek nem sokszor láthattuk, ahogyan Cuddy-t se.
És kinek hogyan jött be a nyomozósdi? Sokan osztották, mert most így utólag visszaolvastam a topikját. Nekem tetszett. Legjobb az, amikor keveredett a valóság és az álomvilág. Abban már kevésbé lennék biztos, hogy ilyent lehetséges csinálni, de mivel kórházas sorozat, gondolom én, a készítők csak nem nyúlnak kamera helyett ásóhoz. Fényderül minden aprócska részlet. Valójában nem House miatt halt meg a lány, sőt nem is vele randizott, mind azt tudatalattink híresztelte. Pusztán véletlen egybeesés, mivel öngyilkos lett. Miértekre lett volna kíváncsi, de csak nem kaptunk teljes értékű válaszokat, amit kicsit sajnálok.
Francba, két szék közé estem. Tudom, nem olyanra sikerült, amit a haza elvárt, de még sem tudok róla rosszat mondani. Kicsit elérzékenyültem a végére. Ember vagyok, nem kell meglepődni. Azt se felegyük ki a sorból, hogy a kusza szálakat kicsit tovább dolgozták a készítők. Eldugták a cliffhanger-t, csak meg kellett keresni, hiszen végül tizenhármas megcsinálta a tesztjét! (Igen, beteg.) Aztán Cuddy ott virrasztott House mellett, míg Wilson szívében kételyek léptek fel. Lesz marakodás? Fogalmam sincs, de nem kell hónapokat várnom a folytatásra.
A felvezetőre nem lehet panaszunk, viszont a folytatás már az érzelmekre hatott. Elvesztettük Amber-t, amit nagyon sajnálok, mert amikor láttam újra feltűnni, akkor csillogott a szemem: Mondtam ilyen nincs. Visszahozták a House-t nőben. Bizony, és azt se feledni, hogy doktorunk se álszent, szerelmes volt belé, hiába titkolta el. Kíváncsian várom az évadpremiert, ami kb. 10 perc múlva lesz esedékes.

Forrás: 
http://www.sorozatguru.info

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése