2010. augusztus 6., péntek

A sorozatról röviden

A Katie Jacobs, David Shore, Paul Attanasio és Bryan Singer producerek nevével fémjelzett Dr. House (House MD) a tv2-n szerdánként főműsor időben futó kórházi sorozat, melyben a gonosz maga a rejtélyes eset, a hős pedig egy arrogáns, vitatott módszereket használó orvos aki nem bízik senkiben, legkevésbé a betegeiben.
A sorozat címszereplője, Dr. Gregory House (Hugh Laurie) egy zseniális orvos, aki diagnosztákból álló kis csapatával a New Jersey-i Princeton-Plainsboro Oktatókórházban olyan betegek gyógyításával foglalkozik, akik rejtélyes betegségeivel más orvosok már nem boldogultak. A legtöbb rész bevezetővel kezdődik, ami a tünetek jelentkezését mutatja be.
Doktor House megtestesíti mindazt, amit általában gorombaság alatt értünk, és bár orvos, ha nincs rá szükség igyekszik messzire elkerülni a betegeit is. Míg a stílusa némi kivetni valót von maga után, House tehetséges, megdöbbentő módszerei, megérzései és ötletei miatt széleskörű tisztelet övezi. House ritka betegségek diagnosztizálására specializálódott, számára az igazi kihívás magának az orvosi rejtélynek a megoldása. Csapata tehetséges ifjú orvosokból áll: Dr Eric Foreman (Omar Epps) neurológus, Dr. Allison Cameron (Jennifer Morrison) immunológus és Dr Robert Chase (Jesse Spencer), akinek intenzív terápia a szakterülete. Jó barátja Dr. James Wilson (Robert Sean Leonard) osztályvezető szakorvos, onkológus szintén a klinikán. House és főnöke, Dr. Lisa Cuddy (Lisa Edelstein) közt szinte mindennaposak a konfliktusok House lekezelő és cinikus modora miatt, amivel már nem egy beteget megsértette, és mert kerüli a papírmunkát és a közgyógyellátást a klinikán.
House és csapata úgynevezett differenciáldiagnózis segítségével próbálja kideríteni a betegségek okát, azaz a páciens tüneteiből kiindulva határozzák meg azt, majd gyógyítják a betegséget. Ilyenkor House vezényletével egy fehér táblára felírják és összevetik a tüneteket. Cameron, Chase és Foreman különböző ötletekkel állnak elő, melyeket House rendszerint elvet, mindegyikben talál valami tévedést. A beteget sokszor félrekezelik, van amikor két, három alkalommal is egy rész alatt, de végül így jutnak el a megoldáshoz. A legtöbbször House orvosi indok nélkül, a feltevéseire hagyatkozva hozza meg a döntéseit és a diagnózist.
Gyakori jelenet a sorozatban, hogy a tulajdonos tudtával vagy még gyakrabban anélkül betörnek a kezelt beteg házába, munkahelyére, hogy megvizsgálják nem a környezetében előforduló jelenség okozta-e a bajt. David Shore a sorozat szülőatyja eredetileg a CSI-ra hasonlító műsort akart készíteni, ahol bűntény és gyanúsítottak helyett orvosi esetekkel találkozik a néző. Ezért mennek ki a szereplők úgymond helyszínelni.
Doktor House maga is fájdalomtól szenved, egy korábbi lábizom infarktus miatt. A fájdalmára Vicodin tablettát szed és emiatt kell bottal járnia.
HA NEM LÁTTAD MÉG A 3. ÉVAD VÉGÉT ILLETVE A 4. ÉVADOT, AKKOR NE OLVASS TOVÁBB!!
A sorozat 3. évadának végén House kirúgja a három tanoncot, majd a 4. évad elején a Survivor c. túlélőshow mintájára alkalmaz újakat. Így kerül be a csapatba Dr. Remy Hadley, alias Tizenhármas (Olivia Wilde), Dr. Lawrence Kutner (Kal Penn) és Dr. Chris Taub (Peter Jacobson). Emellett Foreman visszakerül a kórházba, amolyan kisfőnökként a három újonc mellé. Cameron és Chase pedig szintén visszajönnek: Cameron az intenzíven, Chase pedig a sebészeten kap állást. A túlélőshow 4. helyezettje, Amber Volakis (Anne Dudek) nem kerül be House alá, de Wilson szerelmeként nem megy túl messzire Princetontól.
Ám a 4. évad végén egy súlyos buszbaleset következtében Amber meghal, és Wilson letargiába esik. A 4. évad végén előrevetítik, hogy mivel House is a buszon volt (Amber ment érte, miután az beivott egy kocsmában), Wilson egy ideig haragudni fog House-ra.
HA NEM LÁTTAD MÉG AZ 5. ÉVADOT, AKKOR NE OLVASS TOVÁBB!
Az 5. évad elején kiderül, hogy Wilson nem hibáztatja House-t a szerelme haláláért, hanem általában véve azért, mert az káros hatással van az életére. De aztán, mikor az onkológus House-t az apja temetésére fuvarozza, kibékülnek és minden visszaáll a rendes kerékvágásba.
Közben egy gyógyszeres kísérlet, melyben Foreman orvosként, Tizenhárom pedig páciensként vesz részt, összejönnek.
Kutner az évad végefelé öngyilkos lesz és House magát hibáztatja, amiért ennek semmi előjelét nem látta két évnyi együttdolgozás után. Ennek a halálesetnek, illetve az apja és Amber halálának következtében House előbb álmatlanságban szenved, és Ambert majd Kutnert hallucinálja. Illetve azt, hogy egy éjszaka alatt lejön a Vicodinról Cuddy segítségével, akivel másnap reggel lefekszik.
Cameron és Chase a szokásos “lefagyasztottam a halott férjem spermáját”-vita után a fináléban összeházasodnak. Illetve szintén az utolsó részben derül ki, hogy a Cuddyval való szex csak képzelgés volt. A záró képsorokban párhuzamosan mutatják a két szőke esküvőjét és House bevonulását egy New Jersey-i elmeintézetbe.
 Szöveg :
www.doktorhouse.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése