2010. augusztus 6., péntek

cikkek , interjuk

Cikkek, interjúk

Jelenleg adatbázisunkban 18 cikk található a sorozattal kapcsolatban. (Spoileres cikkek)
» Újra együtt − TV Guide, 2009. október 19-25.
» TVQuick − TVQuick, 2009. május. 30.
» Dr. House és társai − Wellness, 2009. március
» Katie Jacobs kérdezz-felelek − Variety, 2008. december 18.
» A vékony vonal a szeretet és az utálat között − Blogcritics, 2008. december 15.
» Blogcritics interjú Lisa Edelsteinnel − 2008. október 28.
» Hát nem bromantikus? − TVGuide, 2008. október 9.
» Videók Wilson irodájában: 1, 2, 3 − 2008. szeptember 12.
» Entertainment Weekly-videó − 2008. szeptember 23.
» Entertainment Weekly-riport − 2008. szeptember 12.
» Jóslások az 5. évadra: Rövid beszélgetés Eli Attievel − 2008. szeptember 9.
» Doktor House ismét formában − 2008. szeptember 1.
» David Shore-interjú − 2008. augusztus 5.
» TCA interjúk − 2008. július
» TV Guide-cikk − 2008. január 30.
» Katie Jacobs az Emmy-jelölésről − 2008. július
» Dr. House interjú fanatikusoknak − 2008. június
» House és Sherlock Holmes − 2008. augusztus 5.
» Inside Media interjú − 2007. nyár

forrás:doktorhouse.hu

Főszerepben a retrovírus

2006.08.25. 23:18
Egy másik cikk az index.hu-ról


Dr. House-t azért szeretjük, mert akkora görény

2006.08.25. 23:17
Egy cikk a www.index.hu-ról...:) Kicsit hosszú a cikk, úgy hogy annak ajánlom akinek van türelme hozzá!

Dr. House egy ideig nem rendel

TV2  2006.08.25. 21:44
Mindenki észrevette hogy az 1. évad után Dr. House eltűnt a képernyőről és helyét egy új sorozat A médium vette át.
Tovább…




Hugh kiakadt fia motorbalesetétől

Hugh Laurie (Dr. House alakítója) fia, Charles, ahogy édesapja is, a motorok megszállottja.
Ám ebbe a szenvedélybe nemrég majdnem belehalt, mert vagánykodott, s rendőrségi vizsgálat is indult ellene.
SITA/APSzerencsére senki sem vesztette az életét a balesetben, így nagy valószínűséggel Charles Laurie-t csak pénzbírságra büntetik majd meg. Hugh Laurie rettenetes pillanatokat élt át. Hallotta, mikor fia beindította a motort, ekkor kitekintett az ablakon, mert látni szerette volna, hogy Charles mikor megy el otthonról a járgánnyal. A fiú kigurult az utcára, s eltűnt a színész szeme elől, aki rá pár pillanatra fékcsikorgást és egy nagy csattanást hallott. Rögtön kirohant a házból, s amikor kiért, meghűlt az ereiben a vér, mert két autó ment egymásnak, s az egyik alatt ott volt fia motorja.
Ám Charles-nak nem lett semmi baja. A baleset azért történt, mert egy kerékre akart állni, ám a motor kiszaladt alóla, ez megzavart két szabályosan közlekedő járművet, s emiatt egymásnak ütköztek. 
/Forrás: stop.hu/



Szexi, bunkó és kegyetlen

Ha sorozatfüggővé váltunk, és imádatunk tárgya Doktor House, akkor máris elkezdhetünk gondolkodni azon, hogy vajon mit vélünk megtalálni benne, ám van, aki ennél többet kínál: megpróbál leszoktatni róla.

"Doktor House kemény és cinikus, mindent megenged magának, és nem szégyelli, hogy úgy beszél veled, mint egy hülye kis gyerekkel. De ezt a te érdekedben teszi! Segít abban, hogy ne kerülj hozzá közel, és hogy higgy neki: így nem tudsz majd hazudni se neki, se magadnak" - így „diagnosztizálja" Lisznyai Sándor a népszerű tévésorozat szereplőjét és persze nézőit abban a kéthavonta megjelenő új folyóiratban, amely a Mindennapi Pszichológia címet viseli, és amelynek első száma a napokban került a nagyobb hírlapárusító helyekre.

A provokáló Hogyan szakítsunk Doktor House-zal? című írás a „doki" népszerűségének titkát fejtegeti. Mint a szerző írja, az első, felszínesebb benyomások és megállapítások után csak a neme akadályozta meg abban, hogy végletesen bele ne szeressen Doktor House-ba. Mert ő az igazi férfi, aki mellett a többiek érdektelenek, üresek és szürkék. Vele lehetne a legjobbat dumálni hétvégén egy sör mellett. House mindent tud - és amit akar, azt ki is mondja. Az ember egyszerre akar a barátja, a szeretője és a gyereke lenni.



Doktor House ezen kívül elpusztíthatatlan és kegyetlen (a kiégett, kegyetlenné cserzett, miden szentimentalizmust nélkülöző férfi pedig ellenállhatatlan az asszonyok számára), szexi (tudatában sincs annak, hogy mennyire), bunkó és gátlástalan (egy zseni mindent megengedhet magának), valamint érdekes és gondolkodásra késztet. Ha megtaláljuk az utat hozzá - gondoljuk -, akkor megváltozik és kinyílik nekünk.

Na, de ha már kialakult a függőség eme csírája, a szerző azt is megpróbálja feltárni, hogyan lehet „leszokni róla"? Ez nem egyszerű feladat, ahogy nehéz megszabadulni egy durva, iszákos férjtől is. Az igazi „betegség" Lisznyai szerint nem más, mint hogy állandóan elemezgetjük őt. Folyamatosan meg akarjuk érteni, meg szeretnénk fejteni, meg akarjuk találni a nyitját. Ez a törekvés, valamint a vonzó személyiség és a csalhatatlanság a társfüggőség jele. Ez a saját szorongásunk, kisebbségi érzésünk egyik megoldása: olyan embert keresünk, aki mellett nem kell félnünk a betegségektől, a magánytól, a katasztrófáktól, mert ő elrendezi a világot helyettünk.

M lehet tehát a terápia? Gondoljunk például arra, hogy House mellett nem lehet nyugalmunk. Hogy élete a különösen komplikált betegségek megfejése; munkamániás. Próbáljuk emellett (vissza)szerezni az önbecsülésünket! A doki mellett soha senkinek nem lehet igaza. Harmadszor pedig vegyük észre, hogy House is csak egy elkényeztetett, nagyra nőtt gyerek, aki doktorosat játszik egy nagy játékban, ahol szolgái vannak és mit sem sejtő betegei. Ez lehet Lisznyai Sándor szerint a recept House ellen.

S ha valaki mégsem tud lemondani a kedvenc sorozatáról, időnként lapozzon bele a valóban hiánypótló, új utakat kereső és nagy érdeklődéssel kísért Mindennapi Pszichológiába: az első számban beszélgetést olvashatnak többek között Hámori Józseffel a soha el nem fáradó agyról, Hankiss Elemérrel a válság építő és romboló hatásairól, illetve Pléh Csabával a társadalom „ráérőembereiről".


/Forrás: hetivalasz.hu/



Dr. House előtt




Hugh Laurie neve hazáján, Nagy-Britannián kívül csak a Dr. House-zal vált ismertté, pedig a színész már a sorozat indulásakor számos tévés és filmszerepet tudhatott maga mögött - és akkor írói, zeneszerzői munkásságáról vagy éppen ifjúkori sporteredményeiről még nem is beszéltünk.


Dr. House érdes modorát, fanyar beszólásait sokan megkedvelték, még ha nyilvánvaló is, hogy egyik rajongó sem szeretne magának ilyen orvost a valóságban. A szerepet mintha egyenesen Hugh Laurie-ra szabták volna, de a színész egészen más típusú karaktereket (például a Fekete Vipera kissé idióta, ám annál magabiztosabb György hercegét vagy a Stuart Little, kisegér-ben a Little család fejét) is hitelesen megjelenít.
Az 1959-es születésű Laurie ráadásul nem csak színészként állja meg a helyét: énekel és több hangszeren játszik (zongorázni a Dr. House-ban is hallhattuk már), A balek című könyve pedig nemrég került a hazai könyvesboltokba. Az eredetileg The Gun Seller címet viselő mű egyébként 1996-ban jelent meg, és már készül hozzá a filmváltozat, melynek forgatókönyvét is Laurie írja. Emellett második regényén, a The Paper Soldier-en is dolgozik, amely - akárcsak az előző könyv - a P. G. Wodehouse-, illetve Rejtő Jenő-féle vonalat viszi tovább.
A művészeti teljesítmények mellett Laurie-nak a sportra is maradt ideje: hamar édesapja nyomdokaiba lépett (aki olimpiai bajnok evezős volt), és egy kormányos kettes egyik tagjaként meg is nyerte az angol ifibajnokságot. Bár a versenyzést akut megbetegedés miatt abba kellett hagynia, még ma is tagja a világ egyik legrégibb evezős társaságának, az 1818-as alapítású Leander Clubnak, hajdani egyetemi klubjában pedig napjainkban is versenyeznek a "Laurie" nevű hajóval.
A színész egyébként a cambridge-i egyetemen végzett antropológia és archeológia szakon, de előtte is olyan neves iskolavárosokban folytatott tanulmányokat, mint Oxford vagy Eton. Miután sportkarrierje félbeszakadt, az egyetemen kezdett el színészettel is foglalkozni. Csatlakozott a Cambridge Footlightshoz, ahol sok brit komikus kezdte a pályáját: innen indult a Monty Python egyik fele, de a Laurie idején (sőt egy ideig elnöksége alatt) működő társulatba tartozott például Emma Thompson vagy az Oscar Wilde szerelmei-ben a neves írót alakító Stephen Fry is.
Thompsonnal Laurie-nak viszonya is volt (egyébként máig jó barátok), Stephen Fryjal pedig szoros baráti és munkakapcsolata alakult ki. Nagyobbrészt ők ketten írták meg a színikör vizsgaelőadását is, amely az edinburghi Fringe fesztiválon elnyerte az akkor (1981-ben) első ízben kiosztott, ám utána magas presztízst szerzett Perrier Comedy-díjat. Bár az ominózus elismerést épp tavaly helyettesítették egy másik kitüntetéssel, Laurie-éknak ez még jó belépő volt a tévébe: a vizsgaelődást kamerák előtt is eljátszhatták.
/Forrás: origo.hu/



Tudtad-e?


Hugh Laurie részt vett egy castingon Perry White szerepére a Superman visszatérben, de végül a Doktor House miatt nem vállalhatta?

Hugh Laurie angol létére folyékonyan beszél amerikai akcentussal?

Hugh Laurie 1989. június 16-án vette feleségül Jo Green-t?



Tudtad-e? 3.

Hugh Laurie Clint Eastwood és Steve McQueen nagy rajongója?

Hugh Laurie fia, Bill jelentkezett a Harry Potter szerepére, de túl fiatalnak találták hozzá?

Hugh Laurie gyerekeinek keresztapja a színész Stephen Fry?

a Papás-mamás című film néhány jelenetét Hugh Laurie rendezte?

Hugh Laurie-nak 3 gyereke van: Charles Archibald, William (Bill) Albert és Rebecca?



Tudtad-e? 2.

Hugh Laurie hobbija a zenélés és a motorozás?

Hugh Laurie rövid ideig Emma Thompson-nal is járt?

Hugh Laurie maga is evezett J. S. Palmerrel párosban, és díjakat is nyert?

Hugh Laurie édesapja olimpiai aranyérmes evezős volt?



Beskatulyázták

A Doktor House címszereplője, Hugh Laurie arról panaszkodott, hogy szülőhazájában, Angliában a sorozat sikere óta nem ajánlanak neki szerepeket.

BBC
Hugh Laurie, jóval Doktor House előtt

Anglia hátat fordított Hugh Laurie-nak, miután a brit színész egy amerikai sorozattal tett szert nemzetközi sikerre. "Az ajtó bezárult mögöttem, ez van. Kiárusítottam egy eszmét" - fogalmazott Laurie, aki az angol arisztokratizmust az amerikai lazaságra cserélte. A Doktor House kedvéért még az amerikai akcentust is el kellett sajátítania, amit azóta is utál hallani, ezért nem is nagyon nézi magát a sorozatban.
A színész úgy nyilatkozott, szívesen vállalna újra valamilyen szerepet barátjával és egykori szerzőtársával, Stephen Fryjal - őt leginkább az Oscar Wilde szerelmei-ből ismerhetjük, ahol a neves írót jelenítette meg. A szerzőpáros annak idején több komédiasorozatot készített az angol tévének, például az A Bit of Fry and Laurie-t vagy a P. G. Wodehouse történeteit megjelenítő Jeeves and Wooster-t.    
Laurie mindenesetre azt is elárulta, hogy olyan szerepben nem kívánna tündökölni, amilyenben most Fry látható a BBC-n: a színész egy vicces, játékos vetélkedőt vezet, Quite Interesting címmel. Nem mintha Laurie-nak a műsorformátummal lenne baja, de saját bevallása szerint nem jó abban, ha önmagát kell adnia, szívesebben bújik valamilyen karakter mögé.
Bár Laurie panaszkodik amiatt, hogy Angliában már nem kínálnak neki szerepeket, azért azt hozzá kell tenni, hogy a Doktor House mellett nem is nagyon lenne ideje elvállalni mást. Sőt úgy áll a dolog, hogy ha a sorozat sikeres marad (márpedig miért ne maradna az?), akkor a közeljövőben Laurie Angliában maradt családja is átköltözik az Egyesült Államokba.
/Forrás: Origo/



Maximalista Hugh

 Hugh Laurie bevallotta, hogy enyhe depresszióval küzd, és analízisre is jár. A House doktor figuráját világszerte ismertté tevő színész a magánéletében is sokat gondolkodó, töprengő, önmagát marcangoló típus.
"Nem tudok kikapcsolni. Folyamatosan a sorozatra gondolok" - magyarázta a 48 éves, önmagát idegeskedő, analizáló típusként jellemző színész a The Sunday Telegraph-nak. Mint elmondta a lapnak, minden forgatással elégedetlen, az adott epizódot pocséknak érzi, és amikor hazamegy a munka után, akkor sem tud kikapcsolni, folyamatosan arra gondol, hogy mit rontottak el.
Hugh Laurie különben jár terapeutához rendszeresen, ahol enyhe depresszióját igyekeznek kezelni. A színész úgy látja, hogy a pesszimizmus, amivel munkájához hozzááll, nem ennek a mélabúnak köszönhető. Kissé kimerültnek, kiszipolyozottnak érzi magát, ami legfőképp annak köszönhető, hogy kőkeményen dolgozik, heti öt forgatási nap van, és ez napi 14 óra teljes koncentrációt igényel.

/Forrás: Origo/



Nem hitt a sikerében



"Azt hittem, dr. House csupán egy mellékszereplő, és úgysem lesz semmi a sorozatból" - magyarázta Hugh Laurie, a világsikerű tévésorozat főhőse.


A háromgyermekes brit úriember azt is elárulta, számára az a legfontosabb, hogy gyerekei nem cikizték - írja a Blikk.

Három éve történt, épp Namíbiában forgattam a Főnix repülése című filmet, amikor az ügynököm részletet küldött egy tervezett amerikai tévésorozat forgatókönyvéből" - emlékezett Hugh Laurie.

Egyből megtetszett dr. House figurája. Bírtam, hogy nem akar szeretve lenni. Azt hittem, az a Wilson nevű fickó a főhős, akit jóképű, fiús arcú férfinak írtak le a forgatókönyvben."

Laurie az afrikai hotel fürdőszobájában rögzített magáról videofelvételt, mert ott voltak a legjobbak a fényviszonyok, és el is feledkezett az egészről. Hónapokkal később hívott az ügynököm, hogy a kórházas sorozat miatt meg akarnak hallgatni Los Angelesben.

Milyen kórházas sorozat? - kérdeztem, aztán eszembe jutott. Elmentem, engem választottak, és leforgattunk egy próbarészt. Nem béreltem lakást, hotelben laktam, mert biztos voltam benne, úgysem lesz belőle semmi."

Majdnem igaza lett, mert ez az úgynevezett pilótafilm csekély nézettséget produkált.

Bizonyára azok sem látták, akik a sorozat jövőjéről döntöttek, úgyhogy még egy részt forgattunk. Ekkor még mindig hotelben laktam, mert azt gondoltam, legfeljebb egy hétig maradok. Végül fél évig maradtam ott, aztán béreltem egy lakást" - emlékezett Hugh Laurie, aki három év alatt világhírűvé tette a morcos orvos figuráját.

Évente kilenc hónapot töltök Los Angelesben, a feleségem 3-4 alkalommal látogat meg, és én is ennyiszer repülök haza Londonba. Dr. House megváltoztatta az életem, de a nejem tudta, mit vállal, amikor hozzám jött. Azt mondja, olyan, mintha tengerészfeleség lenne.

A gyerekeim már nagyok, őket sem zavarja ez a helyzet, de ami a legfontosabb, nem érzik cikinek a szerepemet. Számomra ez a legfontosabb."

/Forrás: origo.hu/



House és Wilson

A legsokrétűbb kapcsolat fűzi össze a két főhőst. Nem világos, miért is olyan közeli barátok, és különösen az a furcsa, hogy Wilson miért marad House mellett annak sok gonoszkodása ellenére is. Bár az idei szezonban az ifjabb orvos megfenyegeti öreg haverját barátságuk felbontásával! Így végül a goromba doktor rájön mennyire értékes számára ez a kapcsolat. Wilson az egyetlen, aki képes keresztüllátni a mogorva medve minden bohóckodásán, cselszövését és jobban ismeri őt, mint bárki más. House pedig tudja, szüksége van erre a fajta kihívásra a legjobb barátjától.
/Forrás: tv24.hu/



Hugh Laurie, a dokik királya

Hugh Laurie igazi angol. Oxfordban nőtt fel. Miután leérettségizett, a Cambridge-i Egyetemen tanult tovább, ahol antropológia és archeológia szakokon végzett. Itt csatlakozott a Cambridge Footlights nevű színésztársulathoz, amely már nem egy színésznek jelentette az ugródeszkát a hírnév felé.

1980-ban ismerkedett meg Edinburgh-ban a Fringe Fesztiválon Stephen Fryjal, akivel 1986-tól 1995-ig játszottak egy komédiasorozatban, A Bit of Fry and Laurie-ban, amelyet az angol tévécsatorna, a BBC sugárzott. Ennek a sorozatnak 26 részét Hugh nem csak főszereplőként, hanem forgatókönyvíróként is jegyzi. Laurie komédiásként vált híressé. Szerepelt többek között a Fekete Viperában is Rowan Atkinson oldalán. Több játékfilmben kapott feladatot: a Walt Disney által megálmodott, később megfilmesített 101 kiskutyában, és a Converse-cipős kisegér kalandjaiban, a Stuart Little kisegérben is

Ezekben a filmekben a tipikus jóvágású angol férfit testesíti meg, a humort ez idő alatt kicsit félrerakta. 2004-ben azonban főszerepet kap egy sorozatban, amely rövid időn belül meghozza neki a világsikert. Az amerikai producerek általában vagy kórházas vagy rendőrös sorozatokat készítenek: Vészhelyzet, Harmadik műszak, Grace klinika. A nézők szeretik ezeket a drámákkal, katasztrófákkal, és emberi érzelmekkel teli folyamokat. A Doktor House nem ilyen. A Hugh Laurie főszereplésével vetített House nézettsége már az első évad alatt is a csillagos egekig szökött, s immáron 5. éve sikeres, világszerte imádják. Hugh minden mondatával kikezd valakit, gúnyolódik, az összes létező szabályt megszeg, s csak egyvalaminek él: a hivatásának. Abban viszont megkérdőjelezhetetlen, hiába a sokszor bizarr orvosi ellátás. Mégis ez a mogorva ember úgy belopta magát a filmesek és a nézők szívébe, hogy már nem tudja hová rakni a sok filmes díjat, amelyeket a sorozatban eljátszott figuráért kapott.
A legfontosabb ezek közül a 2006-ban és 2007-ben elnyert Golden Globe. Hollywood legnagyobb csillagai is House-mániások lettek: George Clooney, Angelina Jolie és még sokan mások is velük együtt leülnek megnézni House kalandjainak legújabb részeit.

A kékszemű, pólós-zakós, lezser doki szerep mellett Hugh zenél és könyvet is ír. 2006 vége óta a Band from TV nevű, színészekből álló zenekarban játszik zongorán. 2007-ben írt egy könyvet, A balek címmel, melynek hátoldalán egy kritika szerint Hugh Laurie könyvben olyan, mint Guy Ritchie filmjei. Nem túlzás azt állítani, hogy miközben azért mégiscsak feszültséggel teli, pergő, izgalmas krimit tart az olvasó a kezében, úgy érzi, a könyv mellé egy Monty Python előadásra is jegyet váltott. Ilyen Dr. House és egyben Hugh Laurie: izgalmasan humoros.
/Forrás: szabadfold.hu/



Középkorúak az amerikai sorozatokban

A tévésorozatok általában trendkövetők, így ha abból indulunk ki, hogy a most műsoron levő szériák nagy többségében középkorú, vagy annál idősebb főszereplők rohangálnak, Hollywood forradalmi változások színtere lehet. Ismét divat az ősz haj és a sz*rkaláb? Egyre több nézettségméréssel foglalkozó amerikai szakember állítja, hogy a jelenlegi mérési etalon, a 18-49 év közötti, úgynevezett "vásárlóképes" réteg fogyasztási szokásaiból kiinduló rendszer értelmetlenné vált.
A televíziós nézettségmérésben jelenleg legfontosabb réteg ugyanis nem ad megfelelő képet a tévézi szokásokról, hiszen egy NCIS-epizód teljes nézettsége 19 millió az Amerikai Egyesült Államokban, de a 18 és 49 év közöttiek körében csak 6 százalékpontos közönségarányt ér el, azaz körülbelül 8 milliónyi "fiatalt" érdekel a műsor. A régi rendszerrel pedig a többi 11 millió nézőt (akik nem valószínű, hogy a 17 éves gimnazisták közül kerülnek ki) egy legyintéssel elintézzük, ők csak nyugdíjasok, senkit nem érdekel, hogy mit szeretnek nézni a tévében. A reklámipar persze lassan reagál, de úgy néz ki, hogy Hollywood már előrébb jár.
Meglepő, de a fiatalosnak tűnő House doki is megette már a kenyere javát, hiszen Hugh Laurie tavaly júniusban töltötte be a 49-et - pedig a House című sorozata a Fox-on kiváló eredményeket ér el a fiatalabb korosztályban.
Mi lehet vajon az oka annak, hogy ilyen nagy számban kerünek képernyőre középkorú férfiak és nők abban az Amerikában (mert a sorozatgyártás Mekkája még mindig az USA), ahol már 18 éves lányok is botox-injekciókkal támadnak leginkább képzeletbeli ráncaikra? A válasz egyszerű, legalábbis szakértők szerint: ugyanazért, amiért mi jobban hittünk Brinkmann professzornak és Sova doktornak, mint Blazejnek vagy Udónak. A kor és a vele járó külső változások, az őszesedő halánték vagy a ráncok tekintélyt parancsolnak, megbízhatóságot sugallnak, valahogy jobban elfogadunk mindent egy nálunk idősebb embertől, hitelesebbnek tartjuk a mondanivalóját, mint egy velünk egykorú, netán fiatalabb nyikhajnak.
/Forrás: index.hu/



House dalra fakadt

Bandát alapítottak a sorozatszínészek, együtt lépnek fel a Heroes, a Született feleségek és a Doktor House sztárjai.
Doktor House dalra fakadt
Band from TV, vagyis a Banda a tévéből névven alapított zenekart néhány neves sorozatszínész. Első ránézésre kicsit furcsa őket más közegben látni, mint amit megszoktunk tőlük az esti filmekből, de annyira helyesek és olyan jó zenét nyomnak, hogy muszáj megosztanunk mindenkivel.
A banda oszlopos tagja a Heroes-ból ismert Greg Grunberg, a Doktor House-t alakító Hugh Laurie, de felbukkan még például a Született feleségekből Teri Hatcher és James Denton is.

/Forrás: tv24.hu/





Miből lesz a cserebogár?

Hollywood nagyágyúi közül nem mindenki született színésznek. Többen civil pályára készültek, vagy kénytelenek voltak polgári foglalkozást űzni, amíg fel nem fedezték őket.

A fanyar beszólásairól és érdes modoráról ismert dr. House alakítója, Hugh Laurie a cambridge-i egyetem antropológia és archeológia szakára iratkozott be. "Vesztére" az egyetemi években csatlakozott egy színtársulathoz, és ez meghatározta későbbi sorsát.

/Forrás: stop.hu/



Hugh már kevésbé morcos

A mindig morcos orvost alakító Hugh Laurie feleségével a háta mögött, a motoron már nem is látszik annyira boldogtalannak.
Már kevésbé morcos House
Így mototrozik Hugh
Doktor House megformálója munkája miatt hosszú hónapokig kénytelen volt nélkülözni családját. De a 49 éves Hugh már sokkal többet mosolyog, mióta felesége Jo átköltözött hozzá Los Angelesbe. Végre apa, anya és három gyermeke ismét együtt lakik - immár az angyalok városában.
A sorozatot egyébként jelölték az American People's Choice Awards keretében a kedvenc televíziós dráma kategóriában. A CSI: helyszínelők és a Grace klinika lesznek a morózus doktor ellenfelei – a győztest januárban hirdetik ki Los Angelesben.  
Hugh és felesége a héten bukósisakot húzott és motorral neki indultak Los Angelesnek, egyébként korábban is lencsevégre kapták a sebességimádó párost. Miután megálltak egy kávézónál, Laurie leszállt motorjáról és leült egy padkára. Meglehetősen komornak látszott, ahogy telefonját nézte.
House alakítója egyébként egy kétmillió dolláros lakban él Hollywood Hills-ben, amit mágikus paradicsomnak írtak le szerencsés szemtanúk. Úszómedence mellett, tornaterem és vendégház is tartozik a birodalomhoz – holnap legyetek ti a vendégei!

/Forrás: tv24.hu/



Eljárt a producer szája

A szombati Golden Globe díjátadón a Doktor House című sorozat vezető producere elárult néhány érdekes és szenzációs információt.
Titkok Doktor House-ról! A producer szája eljárt
 
Katie Jacobs a vörös szőnyegen beszélt a közkedvelt sorozatban várható változásokról és izgalmas csavarokról. A vezető producer a szó szoros értelmében kifecsegett egy szenzációt a sorozatról, amely arról szól, mivel kell szembe néznie a már anya szerepben is felbukkanó Cuddynak (Lisa Edelstein). A Princeton Plainsboro főnöknője ugyanis ágyba bújik House-zal (Hugh Laurie).
Jacobs aztán elhintette, hogy valószínűleg a csoport egy tagja is távozik a sorozatból, valamint megígérte, hogy az idei év szezonzáró epizódjában kiderült mi rázza meg House kis világát.
Nálunk még csak a második évadból szemelget a TV2, amikor is dr. Sebastian Charles az afrikaiak jótevője hazatérvén éppen a gyógyszergyárak képviselőinél lobbizik, amikor hirtelen rosszul lesz és összeesik. House persze most is szívből gyűlölködik, de azért nem pihen…

/Forrás: tv24.hu/



Korunk hőse

 A marburgi egyetem orvosi karán szemináriumi tárgy a Doktor House című amerikai sorozat. A rektor, aki a népszerű produkciót a javasolt gyakorlati tantárgyak körébe fölvetette, döntését azzal indokolta, hogy ez a sorozat jóval közelebb áll a valósághoz, mint az általa ismert összes többi kórházsorozat, és hogy a képernyőnkön évek óta (Amerikában 2004, Európában, Magyarországon 2006 óta) rendszeresen megjelenő goromba doki diagnózisait a holnap orvosainak mindenképpen tanulmányozniuk kell.
A betegségmeghatározásait, de nem a modorát – hangsúlyozta a marburgi intézményvezető –, mert az a magatartás, amelyet az angol színész, Hugh Laurie hatásos közreműködésével House doktor nap mint nap gyakorol, legfeljebb filmen megengedett, de nem a gyógyító munka során.Tudtommal a hazai orvostudományi egyetemeken nem lett szemináriumi tárgy a Doktor House című sorozat, s noha három esztendeje folyamatosan színen van – a harmadik futamát február közepén kezdte el vetíteni az AXN, az első kettőt a TV2 sugározta, s a küszöbünkön van a negyedik és ötödik évad is –, nem lett a kórházsorozatok legnépszerűbbike. Hogy a beharangozásával van-e baj, vagy a befogadóval, aki csak az édes-kedves fehérköpenyesekre „vevő”, nem tudom. De azt igen, hogy a fehér orvosi köpeny viselését megtagadó House tragikomikus epizódjai ha idehaza is sok figyelmes nézőre találnának, talán a nagybeteg magyar egészségügyet is kezelni tudnák. A zsémbes House ugyanis, aki a nefrológia (a „vesetan”) és a fertőző betegségek specialistája, amúgy pedig a legkülönösebb kórokat is fantasztikusan jól felismerő diagnoszta, pontosan tudja, s a maga érdes stílusában szünet nélkül azt hajtogatja, amit a mi Kosztolányi Dezsőnk oly egyszerű költőiséggel fogalmazott meg a Halotti beszéd című költeményében, hogy tudniillik minden ember „Egyedüli példány”. Kizárólag tankönyvekből elsajátított szempontok, egészségügyi és pénzügyi rendelkezések és működési szabályzatok alapján sem a teste, sem a lelke meg nem ismerhető, meg nem gyógyítható. Az első lépés: mindent meg kell tudni róla, de nem a saját elmondása alapján.



Doktor House ironikus világlátása szerint a betegeket arra találták ki, hogy az orvosok gyógyító munkáját nehezítsék. Ezért azután ahelyett, hogy a kórházába kerülők panaszait meghallgatná, ifjú munkatársai segítségével magánnyomozásba kezd. „Házkutatást” tart a betegek otthonában, „nagyítóval” tanulmányozza a környezetüket, a ruházatukat, az intelligenciájukat is. Doktor House-nak a legapróbb részletek sem kerülik el a figyelmét, ahogyan irodalmi előképe, Sherlock Holmes is minden semmiségre kíváncsi volt. A két figura közötti nyilvánvaló hasonlóságot senki nem tagadja, a Doktor House sorozat ötletgazdái és forgatókönyvírói még hangsúlyozzák is: a második évad végén például azáltal, hogy House doktort ugyanúgy egy Moriarty nevű fickó lövi le, mint Holmes-ot, és miként a zseniális detektív, a rendkívüli képességekkel rendelkező orvos is meghallja a halál árnyékában a „Változtasd meg éltedet!” imperatívuszát. (Mellesleg szólván, a sorozat leggyengébb epizódja a kórházi ágyhoz láncolt House „jobbító szándékú” hallucinációinak a mozgóképesítése. Vagy harmincpercnyi üresjárat ez, az előző és a következő részek szempontjából is.De a házsártos dokinak a gyógyításról vallott alapelveit illetően nincs szüksége változásra, valamennyi epizód végkifejlete ezt tanúsítja. S nem is csak azáltal, hogy a keresztrejtvény-fejtési szisztémával megoldott diagnosztikai feladványok révén életeket ment meg House (a halálraítélt férfi életét is, pár nappal az ítélet végrehajtása előtt). De azzal is, hogy módszerét pályakezdő orvosok előtt hitelesíti. Azaz a holnap diagnosztáit készíti fel, hogy ők is rendkívüli felkészültséggel végezhessék majd a munkájukat.
A közelmúltban – évszámokhoz, születési dátumokhoz igazított központi rendeletekkel – lefejezett magyar egészségügy számára a Doktor House sorozatnak ez a vonulata is tanulságos lehetne. De figyelemre méltó az is, ahogyan House doktor kritikus helyzetekben az intézményét igazgató vagy anyagilag támogató, nagyhatalmú személyeket a helyükre teszi. Nem a saját érvényesülését latolgatja, hanem a beteg életben maradási esélyeit, amikor egyszerű szavakkal tudtára adja a főnökeinek, hogy az az egykor tán kiváló orvos, aki több évre kivonja magát a tényleges gyógyító munkából, és hivatalok magasából, íróasztal mögül irányítja az egészségügyi intézményhálózatot, általában felelőtlenül, másodlagos szempontok figyelembevételével avatkozik bele a kórisme felállításának és a kezelésnek a folyamatába.Természetesen egy-egy ilyen „beolvasás” után House doktort senki sem kedveli. De más típusú akciói miatt is az utcára tennék, vagy háziorvosi „aprómunkákra” ítélnék. A főnök-beosztott viszony szerte a világon így működik. Aztán a mogorva doki diagnózisának köszönhetően a beteg életben marad, talán meg is gyógyul, és az ellenszenvesen szókimondó House, aki – egy ügyetlen orvosi beavatkozás következtében maga is beteg, nap mint nap fájdalomcsillapítón él, hogy hivatását teljesíteni tudja – továbbra is a diagnosztikai részleg vezetője marad. Mert New Jersey-ben áll a kórház, ahol dolgozik, nem Közép-Európában, a Duna és a Tisza mentén.
A többjelentésű, szakemberek és laikusok számára is gondolatébresztő Doktor House sorozat persze fabatkát sem
érne, ha nem Hugh Laurie, az angol entellektüel – aki szinte véletlenül lett színész, miközben Cambridge-ben archeológusi és antropológiai diplomát szerzett – játszaná benne a főszerepet. Laurie, akit legelőször a Fekete viperában pillantottunk meg, és akit forgatókönyvíróként is szívesen foglalkoztat a filmvilág, sőt, akinek A balek című regénye szintén világsiker, a Doktor House-ban nem a külső megjelenésével ragadja meg a nézők figyelmét. (Ugyan kit is marasztalna a tévékészüléke előtt az az örökké borostás, bús képű lovag, akinek zörögnek a csontjai, s pengeélű ajkán ritka vendég a mosoly?)

De nem is eszközgazdag színészi játékával vonja magára az érdeklődésünket. Hanem azzal a lefegyverző tudatossággal, amellyel az értésünkre adja, hogy egyre bonyolultabb világunkban az embert nem lehet másként megmenteni, csak ha az egyedi példányt vizsgálják és kezelik. Vaslogikával, körültekintően, könyörtelen szeretettel. A tömeg, a típus, a rassz (gyógy)kezelésénél csődöt mond a medicina, s valószínűleg más tudományágak is. Az egyes ember talán még megmenthető, milliószám.
/Forrás: mno.hu/



Hugh függőségei



Ki gondolná, hogy Hugh Laurie nem sokban különbözik az általa megformált House doki karakterétől. Amíg House doktor a lábsérülése miatt kapott rá a fájdalomcsillapítóra, addig Hugh a mániákus depressziója miatt lett az alkohol rabja.


Hugh Laurie évekkel ezelőtt az alkoholk*ra mellett döntött, amikor mániákus depressziót diagnosztizáltak nála. Innen már egyenes út vezetett az alkoholizmusig. A dr. House indulása sokat segített Hugh-nak, de a mai napig nem állítja, hogy kigyógyult volna belőle. Sem pedig a depressziójából.

"Nem rejtem véka alá, de nem is hirdetem a problémáimat. Már évek óta társam mind a kettő"- nyilatkozta a színész. - "Szeretném őket legyőzni, de amíg ez nem sikerül, megpróbálom egyensúlyban tartani magam."


/Forrás: tv2.hu/



A mogorva zseni


Hugh Laurie cinikus és kiállhatatlan, ha az általa életre keltett dr. House-ra gondolunk. A valóságban jóval több karakter lakik benne. Rajong a motorokért, a bokszért, három gye­rekéért, és színész kollégáival jótékony célú eseményeken zenél. Időnként pedig nem mer kilépni a házából, és rátör a kétségbeesés, hogy vajon elég jó-e, amit csinál.

„Mit tehet a férfi, ha beköszönt életében a kapuzárási pánik? Vesz egy sportkocsit, vagy bizonyítási vágyból udvarolni kezd fiatal titkárnőjének. Én a blues iránt érdeklődöm" - viccelődött Hugh Laurie egy interjúban a kilencvenes években. Arra azon­ban várnia kellett, hogy egy komolyabb zenekarban játsszon. Csupán két éve lett az amerikai Band from Tv formáció billentyű­se, amelyben olyan színészekkel játszik együtt, mint a gitárosként is kiváló James Denton, a Született feleségek Mike Delfinója, vagy a hegedűsként is remek Jesse Spencer, a Dr. House-beli kolléga; a csapat énekesnőinek egyike pedig a Született feleségekből ismert Teri Hatcher. A zenekart egyikük sem pénzkereseti forrásnak tekinti, koncertjeik bevételét jótékony célokra fordítják.
Bár tehetségének sokszínűsége vitathatatlan, Laurie-t mégsem elsősorban kiváló zongoristaként tartjuk számon. Évekkel később, hogy rettegni kezdett az öregedéstől, megkapta színészi pályájának legnagyobb felkérését, és világraszóló hírnevet szerzett. De hogyan lett a kíméletlen House mindenki kedvenc tévédokija?

A flegma angol meghódítja Amerikát! Talán nem is hinnénk, hogy gyerekkorában többre értékelte az evezést a színészetnél. A sportban jelentős sikereket ért el, de egy baleset miatt le kellett állnia. Az oxfordi születésű - szavaival élve: finom lelkű -, skót származású fiú antropológiát kezdett tanulni Cambridge-ben, mert úgy gondolta, nagyszerű hivatás, ha életét az emberek megismerésének szenteli, de tanulmányait nem fejezte be, ugyanis az egyetem ideje alatt csatlakozott az intézmény színtársulatához. Az ott töltött éveknek két megha­tározó viszonyt is köszönhet. Beleszeretett Emma Thompson színésznőbe, akivel egy ideig együtt is élt, és életre szóló barátságot kötött Stephen Fry-jal, akivel több sikeres munkájuk is volt. Pél­dául a négy évadon át tartó A bit of Fry and Laurie című sorozat, amellyel nemcsak angol humorukat, hanem színészi és drama­turgiai képességüket is edzésben tartották, lévén a cselekményt ők írták magukra. Közös produkciójuk volt a Majd a komornyik című sorozat, és Hugh életében a Fekete vipera vígjátékszéria is említést érdemel. Úgy tűnik, a komikus sorozatok Hugh megha­tározó művészi megnyilvánulási formái lettek. „Mindig erősen vonzódtam az ostobasághoz" - magyarázta az angol komédiák egyszerű karaktereihez fűződő elkötelezettségét.
A nagy változások 2004-ben kezdődtek az életében, ami­kor már az egyik legfoglalkoztatottabb brit színész volt. Éppen A Főnix útja című film forgatásán vett részt Namíbiában, amikor egy amerikai kórházi sorozat forgatókönyvével keresték meg. A próbafelvétel a színész szállodai fürdőszobájában készült, mert a célra annak fényviszonya volt a legalkalmasabb. Hugh néhány napos borostával, flegmán eljátszotta, hogyan képzeli dr. Gregory House karakterét, akit byroni sármja ellenére csekély melléksze­replőnek hitt egy jóképű, kedves és a női nézők figyelmét hosszú távon fenntartó orvos mellett. A hanyag alakítás azonban meg­győzte a producereket. Egyedül a színész nem hitt abban, hogy sokáig Los Angelesben marad. Ezért csak egy szállodai szobát foglalt magának, pláne hogy a sorozat próbaepizódja nem aratott nagy sikert a nézők körében. Az amerikai televíziózás profiz­musa viszont lenyűgözte - a nézőket pedig idővel az ő személye. Fél év után lakást bérelt a városban, látva, hogy jó darabig szá­mítanak még a bottal közlekedő, gyógyszerfüggő, nyers modorú, a butaságot elviselni képtelen diagnosztára.

Maradt, aki volt!
Miközben olyan sikerfilmekben szerepelt még, mint az Értelem és érzelem, a Papás-mamás, a 101 kiskutya, a Stuart Little, kisegér vagy az idén bemutatott, Az utcai királyai című mozi, kedvenc terepének továbbra is a színpadot tartja, és néha arról énekel egy szál gitárral, hogy szerelmes Steffi Grafba. Ez persze csak vicc, hisz a 49 éves színész kis híján húsz éve él házasságban Jo Green színházi ügyintézővel. Kapcsolatukból három gyerek született: Rebecca 15 éves, William 17 és Charles 20.
/Forrás: Nők Lapja Cafe/



Könyv a sorozatról

Író: Paul Challen

Cím: Dr. House - főszerepben Hugh Laurie

A világ egyik legnépszerűbb sorozata, a különleges betegségekről, és a televíziózás történetének legellenszenvesebb dokijáról nevezetes Dr. House, melynek sikere legfőképp egy embernek, a címszereplőt életre keltő színésznek, vagyis Hugh Laurienak köszönhető. De ki is ez a rendkívüli kék szemű, az amerikai akcentust tökéletesen utánzó brit színész? Többek közt kiváló komikus, remek zenész, sikeres író, szóval egy igazi polihisztor.
A könyvből Hugh Laurie életének legapróbb részletein túl a sorozatról is megtudhatunk mindenféle érdekes információt. Így a kötetet bátran ajánljuk a sorozat rajongóinak, illetve azoknak, akik rajongók lesznek, amint bepillantást nyernek a nyers modoráról ismert diagnoszta embergyűlölő világába.



Költözés előtt

Amerikában valódi sztár lett az embergyűlölő orvos szerepében a Doktor House című sorozatban Hugh Laurie, aki, úgy tűnik, se a forgatás helyszínén, se otthon, Angliában nem érzi jól magát. A színészt meglehetősen pocsék hangulatban kapták lencsevégre a fotósok.
Otthon sem érzi jól magát Hugh Laurie? Úgy tűnik, a színész nincs túl jó hangulatban, legalább is, amelyeket kutyasétáltatás közben készítettek a színészről és feleségéről, Jo Greenről a londoni Hampstead Heath-ben.
“Azt gondoltam volna, hogy boldogabb lesz, ha visszatér az Egyesült Királyságban. Meglepetés volt azt látni, hogy éppen olyan letört, mint amilyen Los Angelesben egyedül” - mondta egy járókelő, aki látta a színészt és nejét.
A 48 éves Hugh Laurie - aki a hírek szerint epizódonként körülbelül 52,5 millió forintnak megfelelő összeget kap, azután tért haza Nagy-Britanniába, hogy a november 5-én kezdődött amerikai írósztrájk miatt munka nélkül maradt: egyelőre nem forgatnak új részt a népszerű sorozatból.
A színész az utóbbi hónapokban sokat panaszkodott arra, hogy nagyon egyedül érzi magát Los Angelesben, ahová nem vitte magával családját, mert nem akart beavatkozni életük megszokott rendjébe.
Laurie arról is beszélt, milyen kegyetlen tempóban kell haladni a forgatással, hogy minden idejében elkészüljön.
“Egyáltalán nem voltam készen erre. Gyakran éjfél és hajnali négy között fejezzük be a forgatást, aztán megyek egyenesen lefeküdni. Ez nem igazi élet” - mondta a színész.
A színészt - akit súlyos depresszióval is kezeltek már - nyomasztja, hogy nem láthatja gyermekeit nap mint nap.
/Inforadio.hu/

Dr. House


A brit színész felelősségteljes aktor lévén maga is megtapasztalta a szert, aminek hatását egy interjúban csak így kommentálta: "Most már minden világos. Csak abban az esetben próbálja ki bárki, ha tényleg nagyon fáj valamije. - Majd ironikusan így folytatta: - Szerintem szörnyű hibát vétettek, amikor engem választottak erre a szerepre. Az amerikai színészek természetesek és vonzók. Gyönyörű szemöldökük van, amit képesek ellenállhatatlanul felvonni, a hangjuk pedig érzékien búg. Nekem nem állnak ilyen eszközök a rendelkezésemre, úgyhogy csak egyet tehetek, kénytelen vagyok játszani."
Hugh Laurie, akinek a mai napig lelkiismeretfurdalása van azért, hogy a többszörösét keresi azzal, hogy doktor apja "hamis lenyomatát" alakítja, nem véletlenül került be a stábba. Mint nyilatkozatai bizonyítják, az őt kiválasztó rendezőhöz, Bryan Singerhez és az ötletgazdához, David Shore-hoz hasonlóan, neki sem kell a szomszédba mennie egy kis iróniáért és cinizmusért: "Olyan családban nőttem fel, ami meglehetős intoleranciával viseltetett minden irányában, ami nem volt eléggé tudományos. Egy kicsit sért is, hogy a New Age korát éljük. Ha egy forgatáson eltüsszentem magam, biztos, hogy negyven ember rohan oda echinacea-cseppekkel, de előbb eszem meg egy ceruzát, mint hogy bevegyek belőlük. Szerintem bokszolni is ezért kezdtem el. Ez a válaszom azoknak a fehér pizsamás embereknek, akik megérzik egymásban a chi-t."

A sátán kutyái

Az ötletgazda, David Shore szerette volna, ha a Dr. House a két legnépszerűbb sorozat-típus, a kórházsorozat és a bűnügyi széria erényeit egyesíti magában. "A Dr. House tulajdonképpen olyan, mint egy krimi - magyarázza az író-producer -, csak a rosszfiúkat baktériumoknak hívják bennük." Aki pedig jó zsaru módjára fülön csípi ezeket a bacilusokat, vagyis a rendelkezésére álló nyomokból kikövetkezteti, hogy melyikük is felelős a bűnesetért, mi több, kitalálja, hogy hogyan iktathatná ki őket, nem más, mint maga Dr. Gregory House.
Nem egy a szériával foglalkozó cikkben utaltak arra, hogy Sir Arthur Conan Doyle híres nyomozója, Sherlock Holmes és a New Jersey-i doktor figurája között számos párhuzam mutatható ki. A stáb nem is tagadja ezt, már House elnevezése is egy - David Shore-t idézve -"fonetikus hommage" (az angolban "Holmes" nevét a "home", vagyis "otthon" szóhoz hasonlatosan ejtik ki, a "house" pedig "házat" jelent); de közös vonása a karaktereknek a drogfüggőség is (Dr. House a Vicodin, Sherlock Holmes a kokain és a heroin rabja). Mindketten a 221/B-ben laknak; egy igaz barátjuk, hű fegyverhordozójuk van, Watson és Wilson doktor (Robert Sean Leonard); megegyeznek abban is, hogy éles intelligenciáról árulkodó, dedukciós módszerrel jutnak a megoldás birtokába és hogy az életükben kitüntetett szerep jut a zenének (Holmes hegedűn játszik, míg Dr. House zongorán).
Arról már nem is beszélve, hogy Sir Arthur Conan Doyle figurájához egy valódi doktor, korának híres orvosa, a törvényszéki orvostudomány úttörője, Dr. Joseph Bell személye és munkássága szolgáltatta az inspirációt (itt jegyzendő meg, hogy a Dr. House látványeffektjei - a testüregekbe tett trükk-kamerás kirándulások, a vér áramlását vagy a vírusok osztódását bemutató számítógépes animációk stb. - erősen emlékeztetnek az igazságügyi szakértők munkáját körüljáró Helyszínelők széria képi világára).
És hogy a sorozat alkotói egy ponton túl nem fogynak-e ki a titokzatos orvosi esetekből? Az állandó szakértőként alkalmazott Dr. Ellen Gray egyik nyilatkozatában eloszlatja az aggodalmakat: "Rengeteg betegség van. Olyanok is akadnak, amikről a nézők nem is álmodnának, ráadásul ezeket sokféle módon lehet tálalni. Sokkal nagyobb probléma a számunkra, hogy hogyan jutassuk el részenként a betegeket legalább háromszor a halál-közeli állapotba." Az esetek többségét egyébként a New York Times magazinjának Diagnózis című rovatából vették át az írók, így Dr. House érelzáródás okozta kórképét is. A misztikus nyavalyák Lawrence Kaplow szerint azonban csak az apropót jelentik ahhoz, hogy a szereplők főbb karaktervonásai, motivációi feltáruljanak. Az esetek a betegek és hozzátartozóik mellett a Dr. House vezette orvosteam tagjairól is sokat elárulnak.
A széria atyja, David Shore számára nem csupán "egy újabb kórházsorozat" a Dr. House: "Számomra ez a show elsősorban etikai kérdésekről szól. Arról, hogy egy betegség, egy váratlan helyzet hatására milyen irracionálisan viselkednek az emberek; hogyan csapják be magukat; mi mindenre képesek azért, hogy elkerüljenek, vagy megvalósítsanak valamit. Amikor Dr. Gregory House és csapata megold egy rejtélyes orvosi kérdést, nem egyszerűen a betegség okát szüntetik meg, sokkal mélyebbre ásnak, egészen a probléma gyökeréig. Ők - hozzám hasonlóan - nem a "hogyanokra", hanem a "miértekre" keresik a választ."
/Forrás: Index/ 



Doktor House

Míg a ’90-es évek elején minden második kisdiák Carter doktor akart lenni, és a túlsúlyos háziasszonyok hűtőjén Ross doki díjnyertes fogsora csillogott egy eszeveszett sármos mosoly keretében, akárcsak jóanyáink idejében Brinkmann professzoré, addig mára – hálistennek – kinőttünk a kórházsorozatokból

 Ma inkább boldog-boldogtalan helyszínel, turkál a trutyiban, és fecni csücskök, meg kóbor, elhullajtott szempillák alapján azonosítja a rosszfiúkat.


Dr. House ebből a szempontból nem követi a trendet, bár korántsem szokványos kórházsorozatról van szó, egy korántsem szokványos orvossal. A doki ugyanis eszméletlen bogaras, pofátlanul cinikus és kímélet nélkül odamondós. A sztori szerint az ötletgazda, David Shore csípőficama miatt bejelentkezett egy magánrendesére, ahol nagyon kedvesen és előzékenyen látták el a producer addigra már tünetmentes alsóbb régióit. Shore-nak meg eszébe jutott, hogy akár el is küldhették volna a búsba, az exkattant csípőjével együtt, és gondolta, jópofa lenne egy ilyen szélsőségesen őszinte egészségügyi alkalmazottról filmet csinálni. Bár gyanítható, ha a producer úr nálunk ült volna be SZTK-s rendelésre, az életbe nem készít filmet egy tapló orvosról.


Mindenesetre így született Dr. Gregory House figurája, aki egy orvosi műhiba következtében egyik lábára sántít, és csak úgy tömi magába a Vicodint, hogy el tudja viselni a fájdalmat. Azon túl, hogy rémes egy alak, és rendre pofánvág mindenkit az epés megjegyzéseivel, rendkívüli koponya. Egy detektív alaposságával ás a problémák gyökeréhez, hogy megtalálja a betegségek gócpontjait, kicsit ilyen nyomozós-kórházas sorozatfúzió ez, de mindenképpen javára válik, a csupán bambán vigyorogni képes, áljóságos kirakatdokik mellett... Hugh Laurie pedig tényleg annyira zseniálisan flegma, sz*rkasztikus és zsigerileg bunkó, hogy le a kalappal.

/Forrás: origo.hu/



A sikertörténet

Hugh Laurie, azaz ismertebb nevén Dr. House, mára olyan emblematikus figurája lett a tévéképernyőknek, hogy a színész frissen kiadott könyvének címlapjára sem szükséges mást kitennie, csupán az arcképét, hiszen a neve úgyis csak megzavarná az érdeklődőket. Dr. House-t ugyanis mindenki ismeri, de ki a csoda az a Hugh Laurie?

Hugh Laurie negyvenkilenc éves brit régész-antropológus, háromgyerekes családapa, de szeret motorozni, evezni, bokszolni, zenét szerezni és bestsellereket írni, továbbá rajong Clint Eastwood és Steve McQueen filmjeiért is. Laurie-vel talán a világ egyik legnagyobb igazságtalansága esett meg: meganynyi tehetsége ellenére egy szánalmas, cinikus tévédoki bőrébe bújva érte utol a világhírnév – negyvenöt évesen.
Laurie igazi elit értelmiségi pályán indult el: fiatalon az Eton College-ban, majd Cambridge-ben pallérozhatta elméjét, és szívhatta magába a hely felsőbbrendű cinizmusát, amely oly termékeny táptalajává vált a későbbiekben fanyar angol humorának is. „Olyan családban nőttem fel, amely meglehetős intoleranciával viseltetett minden irányában, ami nem volt eléggé tudományos.” Apja, Ran Laurie, aki evezős olimpikon és orvos volt, nem kisebb karriert szánt a fiainak sem.

A hórihorgas Hugh-t is csak egy makacs mirigyláz tartotta vissza a komolyabb sporteredményektől, bár bevallása szerint csak azért választotta az egyetemen a régészetet és az antropológiát, mert „elég könnyűnek tűntek ahhoz, hogy mellettük büntetlenül napi nyolc órát tölthessek a vízen”. Az evezőscsapat oszlopos tagjaként csatlakozott a híres Cambrige Footlights színjátszó körhöz, amely a világhírű humortársulat, a Monty Python néhány tagja számára is hatékony ugródeszkának bizonyult. Itt ismerkedett meg két híres brit karakterszínésszel – Emma Thompsonnal és Stephen Fry-jal humorsorozatot is írtak a BBC-nek.
Laurie-t hazájában tévés komédiái tették híressé, amelyek közül mi – jobb híján – csak a Rowan Atkinson (Mr. Bean) főszereplésével készült Fekete viperát ismerhetjük. A történelmi korokon átívelő sorozatban – többek között – a kissé gyengeelméjű, de annál magabiztosabb György királyt és a hasonlóan együgyű világháborús George hadnagyot formálta meg – nagy sikerrel.
A sokat próbált brit komikus a kilencvenes évektől kezdve szerepelt néhány amerikai játékfilmben (101 kiskutya, A vasálarcos), mégis az esélytelenek nyugalmával adta le próbafelvételét a Dr. House castingjára.

Az anekdota szerint a rendezőnek „elege lett a britekből”, mondván, képtelenek az amerikai akcentus elsajátítására, ezért egy hanyagul összeállított felvételen szereplő „jellegzetes amerikai, markáns arcú negyvenest”, azaz Laurie-t választotta.
A színész egyik szerencséje és védjegye ugyanis, hogy tökéletesen beszél amerikai angolul. Szerintem szörnyű hibát vétettek, amikor engem választottak erre a szerepre. Az amerikai színészek természetesek és vonzók. Nekem nem állnak ilyen eszközök
a rendelkezésemre, úgyhogy csak egyet tehetek, kénytelen vagyok játszani” – kommentálta House-osan a sikerét.
A történet szerint Dr. House zseniális orvos, mindenhez értő specialista, aki magánéleti problémái miatt megkeseredett és cinikus lett.
A sorozat szülőatyja, David Shore szerint – aki eredeti szakmáját tekintve ügyvéd – a sorozat végső soron „egy krimi, ahol a rosszfiúkat bacilusoknak hívják, és Dr. Gregory House csípi fülön őket”. Nos, a mi „eü-zsarunk” egy idegsorvadás következtében mankóval jár, állandóan nyugtatókat rágcsál, a betegeit utálja, mert szerinte mindenki hazudik, munkaidőben kórházas tévésorozatokat bámul, a betegségek ellen való heroikus küzdelme mellett pedig egyetlen szenvedélye a hozzá forduló paciensek „kiakasztása”.
Shore nem titkolt párhuzamokat épített fel Sir Arthur Conan Doyle híres nyomozója, Sherlock Holmes és a doktor figurája között. A stáb nem is tagadja ezt, már House elnevezése is egy fonetikus hommage: az angolban a „Holmes” hasonló a „home”-hoz (otthon), ami más néven „house” (ház). További hasonlóságok a drogfüggőség (Dr. House a Vicodin, Sherlock Holmes a kokain és a heroin rabja), a hű „fegyverhordozó” karaktere (Watson és Wilson doktor), valamint a zenének jutott kitüntetett szerep is (Holmes hegedűn játszik, míg Dr. House zongorán).
House depressziós-szatirikus figurája rendszeresen olyan mélynek ható, filozofikus mondatokkal van felruházva, mint „az igazság a hazugság része”, vagy: „nincs méltóságos halál, méltósággal csak élni lehet”, és hogy „általában a legkisebb erőfeszítéssel érjük el a legnagyobb sikereinket”. Dr. House ez utóbbi mondata akár Laurie életmottója is lehetne, akinek egyébként mai napig is lelkifurdalást okoz, hogy apja fizetésének többszörösét keresi azzal, hogy a valódi doktor felmenő hamis lenyomatát alakítja.
„Remélem, apám élvezni fogja a sorozatot, és elismeréssel nyugtázza, hogy House hitvallása a tudomány és a logika.”
Habár Laurie első könyvét 1996-ban írta, az is Dr. House karakterének köszönhető, hogy a mű nálunk a tavalyi évben megjelent, a már említett borítóval. „Sokkal jobban szeretek írni, mint színészkedni. Írás közben bármikor elnyújtózkodhatok a kanapén, majszolhatom a kedvenc csokim, és lógázhatom a lábam is, ha akarom. Hiába, mindig is a sekélyes örömök éltettek igazán.” A balek (The Gun Seller) című könyv egy szerencsétlen, balfék bérgyilkos ámokfutását kíséri nyomon. Az egyes szám első személyben íródott mű oldalait végigkíséri a szókimondó angol humor, így olvasása közben egyaránt nehéz elvonatkoztatni Laurie személyétől és Dr. House karakterétől is. A regényből állítólag hamarosan film készül. A forgatókönyvet persze Laurie írja, és nem lennénk meglepve, ha a főszerepet is magára osztaná.
Laurie eddigi élete nagy részében ismeretlen volt Amerikában. Kiújult depresszióját azonban nem ez okozta, sokkal inkább az, ami utána következett: állandó ingajárat a Londonban lakó család és a hollywoodi felvételek között, heti öt forgatási nap, napi tizennégy óra teljes koncentráció. Az epizódonként bezsebelt 300 ezer dollár (mintegy 54 millió forint) pedig évek óta nem képes enyhíteni a művész idült apátiáját. Saját bevallása szerint a tünetek már viszonylag régen, 1996-ban jelentkeztek, amikor is versenyzőként részt vett egy roncsderbin, amit halálra unt.
„Márpedig – állítja –, az unalom nem épp a helyes reakció arra, ha kocsikat döntögetsz.” Változatos élet Dr. House módra: szerető család, fényes sikerek, mozgalmas karrier, s a nagyobb változatosság kedvéért mindez depresszióba hajló apátiával körítve.
/Forrás: origo.hu/



Tudtad-e? 1.

Hugh Laurie hangjának köszönhetően több szinkronszerepet is kapott?

Hugh Laurie 16 évesen kapta a motorját, amivel szinte azonnal bukott és rövid időre tolószékbe is került?

Hugh Laurie kiváló zenész?

Hugh Laurie 1 órán át gyakorolta a sántítást?

Hugh Laurie apja, Ran, orvos volt és fiainak is ezt a karriert szánta?

Dr. House - a szexi sármőr titkai 

A Dr. House című amerikai kórházsorozat mogorva és végtelenül cinikus főszereplője, Hugh Laurie annyira felkeltette az érdeklődésünket, hogy ideje volt egy kicsit utánajárni az életének. Íme, a doki legféltettebb titkai. 

1. Út a világsiker felé

A fiatal angol tehetségre már 1981-ben felfigyeltek tanárai a Cambridge-i Egyetemen, ahol a színházi hallgatói klub elnökévé választották az egyébként antropológiát és archeológiát hallgató fiatalt. Első szerepei tévés reklámok voltak, majd forgatókönyvíróként közreműködött több sorozatban. A Doktor House szerepéért megtanulta az amerikai akcentust, amit mára már folyékonyan beszél. Állítólag saját teljesítményét képtelen visszanézni a képernyőn. Hugh több mozifilmben is szerepet kapott: ő volt  A vasálarcos, a 101 kiskutya, az Értelem és érzelem és a Stuart Little című alkotások egyik sztárja is. Nagy rajongója Clint Eastwoodnak és Steve McQueennek.

AFP


2. Karrier a szexfüggőség és depresszió árnyékában

Az közismert, hogy a színész eredeti neve James Hugh Calum Laurie, sőt, az sem titok, hogy 21 éve tartó házasságából három gyermeke született. De gondoltad volna, hogy a "doki" szexfüggőségben is szenved? Mindezért pedig Hollywoodot, az állandó feszített munkatempót tartja felelősnek. Szerinte az állandó különélés, amivel a forgatások járnak, mérgezik a párkapcsolatot, és így lehetetlen hűségesnek lenni. Hiába él évek óta házasságban, a színész komoly szexuális zavarokkal küzd: állítólag ezzel próbálja enyhíteni depresszióját, és a sorozat összes fiatal női szereplőjét ágyába csábította már. Depresszióra való hajlamát feltehetőleg édesanyától örökölte, aki maga is mániás depresszióban szenvedett. A színész ma már rendszeres orvosi segítséget kap erős hangulatingadozásai ellen.


AFP

3. Evezős múlt a papa nyomában

Hugh Laurie édesapja evezősként aranyérmet szerzett az 1948-as olimpián. Ezt a sportot Hugh is űzte egy ideig, de egy különös kórral, az ún. csókbetegséggel (mirigyes lázzal) fertőződött meg, ami derékba törte karrierjét. Felesleges energiáit ma már ökölvívással, motorozással és futással vezeti le.


4. Mert zene, az kell…

Hugh 2006 óta a Band from TV nevű, színészekből álló zenekarban zongorázik - itt zenél többek között a Született feleségek Mike Delfinója és a Hősök c. filmsorozat Peter Petrellije is. A billentyűs hangszeren kívül jól bánik a szaxofonnal, a szájharmonikával, az akusztikus és slide gitárral, de az éneklésben sem vall szégyent.


5. A száguldás szerelmese

A Doktor House-ban már többször láthattuk a kétkerekű paripán száguldozni, de azt kevesen tudják, hogy Laurie 16 éves korában olyan súlyos motorbalesetet szenvedett, hogy rövid időre kerekes székbe kényszerült.

http://hughlauriefan.com

Még több cikk a témában:
Tudj meg mindent a szexfüggőségről!
Mit kockáztat a pasi a szexért?
Valóban betegség a szexfüggőség?



Szerinted Hugh Laurie jóképű?


Hugh Laurie nem hagyja ott a Doktor House-t!
defiszon 2009.10.05 20:20:55

A hír kacsa. Mindenki megnyugodhat, s együtt szidhatjuk a média „hangyából is elefántot” módszerét. Hugh Laurie nem is olyan rég maga cáfolt rá a híresztelésekre Jay Leno vendégeként, s elmondta, nem áll szándékában elhagyni a sorozatot.
Én személy szerint még a napokban is úgy hallottam beharangozni Laurie esetleges távozását, mint tényt, melynek oka térd és csípőbetegsége, melyet a sánta Gregory House alakításával szerzett.
A színész valóban panaszkodott ilyen fájdalmakra már a második évad után is, de közel sem olyan komoly a baj, hogy emiatt fel kellene adnia a sorozatban való szereplését. A másik ok, melyre visszavezették a brit komikus távozását, az az, hogy családjától távolt megromlott a kapcsolata a feleségével, Jo Green-nel, aki ultimátummal akarja hazatérésre kényszeríteni férjét. Laurie viszont aláírta a sorozat folytatásáról szóló szerződést, ezért most a média válást is emleget. Az utóbbi hír viszont igaz, leszámítva a magánéleti vetületét a dolognak. Laurie még korábban írta alá a folytatást, s bár nehezen viseli a távollétet a családjától, esze ágában sincs most kiszállni a sorozatból, pláne nem elválni a feleségétől. Több alternatívát is kipróbáltak az elmúlt öt évben, hogy a család egyben maradjon, Laurie először egy szállodai szobában lakott Los Angelesben, s elmondása szerint, még a bőröndjeit sem csomagolta ki teljesen, nem hitte volna, hogy ennyire komoly lesz a sorozat. Aztán persze az első sikerek után be kellett látnia, hogy a House nem egyszerű átmeneti filmezés, hanem hosszú távú, ezért egy házat is vásárol a városban. Laurie-nak és Jo-nak három gyermekük van, aki még a szüleikkel élnek, tehát nem akarták fenekestül felforgatni az életüket egy költözéssel, így az otthonuk Londonban maradt. Jo sokat látogatja L.A.- ben férjét, s Hugh is olyan gyakran utazik haza, amennyire a forgatások engedik.
Laurie korábban beszámolt arról, hogy depressziós, de már azóta többször is a témát feszegető kérdésekre azt a választ adta, hogy bánja, hogy ezt elmondta a sajtónak, mert most mindenki azt hiszi róla, hogy beteg, pedig csak ilyen az arcberendezése. És egyébként köszöni szépen, jól van.
Arról pedig, hogy a mostani hírek mennyire igazak, maga az érintett így válaszolt a szeptember 25-i Jay Leno showban arra a kérdésre, hogy igaz-e a hír, miszerint elhagyja a sorozatot.

” Nem, nem! Nem, nem! (Nekem elég határozottnak tűnik. A szerk. ) Egy hatalmas hülyeséget tettem. Egy újságíróval arról beszélgettünk, hogy milyen sokáig fut még a sorozat, és azzal viccelődtem, hogy most, hogy 50 éves lettem, a térdem is fájni kezdett, így a fekete piacon keresek térdet… mindegy, a lényeg hogy bolond voltam. Legalább tanultam belőle. És az jött le az egészből, hogy belerokkanok a szerepbe. … Maradok, igen, maradok. „

Szóval, szeretnék megnyugtatni mindenkit, rajongót, nem rajongót, a House addig megy, amíg mi nézzük, vagy amíg Hugh Laurie nem lesz hetven éves, hogy House nyugdíjba vonulásának az ideje is elérkezzen. Addig viszont élvezzük a nemrég a tv2 által is folytatódó 5. évadot, azok padig, akik a Fox-on nézik a sorozatot, az új 6. évad is különös esetekkel örvendeztet meg minket! 

Hugh Laurie

Az ember, aki Dr. House-szá változott

Hugh Laurie, azaz ismertebb nevén Dr. House, mára olyan emblematikus figurája lett a tévéképernyőknek, hogy a színész frissen kiadott könyvének címlapjára sem szükséges mást kitennie, csupán az arcképét, hiszen a neve úgyis csak megzavarná az érdeklődőket. Dr. House-t ugyanis mindenki ismeri, de ki a csoda az a Hugh Laurie?
house
Hugh Laurie negyvenkilenc éves brit régész-antropológus, háromgyerekes családapa, de szeret motorozni, evezni, bokszolni, zenét szerezni és bestsellereket írni, továbbá rajong Clint Eastwood és Steve McQueen filmjeiért is. Laurie-vel talán a világ egyik legnagyobb igazságtalansága esett meg: meganynyi tehetsége ellenére egy szánalmas, cinikus tévédoki bőrébe bújva érte utol a világhírnév – negyvenöt évesen.
Laurie igazi elit értelmiségi pályán indult el: fiatalon az Eton College-ban, majd Cambridge-ben pallérozhatta elméjét, és szívhatta magába a hely felsőbbrendű cinizmusát, amely oly termékeny táptalajává vált a későbbiekben fanyar angol humorának is. „Olyan családban nőttem fel, amely meglehetős intoleranciával viseltetett minden irányában, ami nem volt eléggé tudományos.” Apja, Ran Laurie, aki evezős olimpikon és orvos volt, nem kisebb karriert szánt a fiainak sem. A hórihorgas Hugh-t is csak egy makacs mirigyláz tartotta vissza a komolyabb sporteredményektől, bár bevallása szerint csak azért választotta az egyetemen a régészetet és az antropológiát, mert „elég könnyűnek tűntek ahhoz, hogy mellettük büntetlenül napi nyolc órát tölthessek a vízen”. Az evezőscsapat oszlopos tagjaként csatlakozott a híres Cambrige Footlights színjátszó körhöz, amely a világhírű humortársulat, a Monty Python néhány tagja számára is hatékony ugródeszkának bizonyult. Itt ismerkedett meg két híres brit karakterszínésszel – Emma Thompsonnal és Stephen Fry-jal humorsorozatot is írtak a BBC-nek. Laurie-t hazájában tévés komédiái tették híressé, amelyek közül mi – jobb híján – csak a Rowan Atkinson (Mr. Bean) főszereplésével készült Fekete viperát ismerhetjük. A történelmi korokon átívelő sorozatban – többek között – a kissé gyengeelméjű, de annál magabiztosabb György királyt és a hasonlóan együgyű világháborús George hadnagyot formálta meg – nagy sikerrel.
A sokat próbált brit komikus a kilencvenes évektől kezdve szerepelt néhány amerikai játékfilmben (101 kiskutya, A vasálarcos), mégis az esélytelenek nyugalmával adta le próbafelvételét a Dr. House castingjára. Az anekdota szerint a rendezőnek „elege lett a britekből”, mondván, képtelenek az amerikai akcentus elsajátítására, ezért egy hanyagul összeállított felvételen szereplő „jellegzetes amerikai, markáns arcú negyvenest”, azaz Laurie-t választotta.
A színész egyik szerencséje és védjegye ugyanis, hogy tökéletesen beszél amerikai angolul. Szerintem szörnyű hibát vétettek, amikor engem választottak erre a szerepre. Az amerikai színészek természetesek és vonzók. Nekem nem állnak ilyen eszközök
a rendelkezésemre, úgyhogy csak egyet tehetek, kénytelen vagyok játszani” – kommentálta House-osan a sikerét.
hugh_laurie
A történet szerint Dr. House zseniális orvos, mindenhez értő specialista, aki magánéleti problémái miatt megkeseredett és cinikus lett.
A sorozat szülőatyja, David Shore szerint – aki eredeti szakmáját tekintve ügyvéd – a sorozat végső soron „egy krimi, ahol a rosszfiúkat bacilusoknak hívják, és Dr. Gregory House csípi fülön őket”. Nos, a mi „eü-zsarunk” egy idegsorvadás következtében mankóval jár, állandóan nyugtatókat rágcsál, a betegeit utálja, mert szerinte mindenki hazudik, munkaidőben kórházas tévésorozatokat bámul, a betegségek ellen való heroikus küzdelme mellett pedig egyetlen szenvedélye a hozzá forduló paciensek „kiakasztása”. Shore nem titkolt párhuzamokat épített fel Sir Arthur Conan Doyle híres nyomozója, Sherlock Holmes és a doktor figurája között. A stáb nem is tagadja ezt, már House elnevezése is egy fonetikus hommage: az angolban a „Holmes” hasonló a „home”-hoz (otthon), ami más néven „house” (ház). További hasonlóságok a drogfüggőség (Dr. House a Vicodin, Sherlock Holmes a kokain és a heroin rabja), a hű „fegyverhordozó” karaktere (Watson és Wilson doktor), valamint a zenének jutott kitüntetett szerep is (Holmes hegedűn játszik, míg Dr. House zongorán). House depressziós-szatirikus figurája rendszeresen olyan mélynek ható, filozofikus mondatokkal van felruházva, mint „az igazság a hazugság része”, vagy: „nincs méltóságos halál, méltósággal csak élni lehet”, és hogy „általában a legkisebb erőfeszítéssel érjük el a legnagyobb sikereinket”. Dr. House ez utóbbi mondata akár Laurie életmottója is lehetne, akinek egyébként mai napig is lelkifurdalást okoz, hogy apja fizetésének többszörösét keresi azzal, hogy a valódi doktor felmenő hamis lenyomatát alakítja. „Remélem, apám élvezni fogja a sorozatot, és elismeréssel nyugtázza, hogy House hitvallása a tudomány és a logika.”
Habár Laurie első könyvét 1996-ban írta, az is Dr. House karakterének köszönhető, hogy a mű nálunk a tavalyi évben megjelent, a már említett borítóval. „Sokkal jobban szeretek írni, mint színészkedni. Írás közben bármikor elnyújtózkodhatok a kanapén, majszolhatom a kedvenc csokim, és lógázhatom a lábam is, ha akarom. Hiába, mindig is a sekélyes örömök éltettek igazán.” A balek (The Gun Seller) című könyv egy szerencsétlen, balfék bérgyilkos ámokfutását kíséri nyomon. Az egyes szám első személyben íródott mű oldalait végigkíséri a szókimondó angol humor, így olvasása közben egyaránt nehéz elvonatkoztatni Laurie személyétől és Dr. House karakterétől is. A regényből állítólag hamarosan film készül. A forgatókönyvet persze Laurie írja, és nem lennénk meglepve, ha a főszerepet is magára osztaná.
Laurie eddigi élete nagy részében ismeretlen volt Amerikában. Kiújult depresszióját azonban nem ez okozta, sokkal inkább az, ami utána következett: állandó ingajárat a Londonban lakó család és a hollywoodi felvételek között, heti öt forgatási nap, napi tizennégy óra teljes koncentráció. Az epizódonként bezsebelt 300 ezer dollár (mintegy 54 millió forint) pedig évek óta nem képes enyhíteni a művész idült apátiáját. Saját bevallása szerint a tünetek már viszonylag régen, 1996-ban jelentkeztek, amikor is versenyzőként részt vett egy roncsderbin, amit halálra unt. „Márpedig – állítja –, az unalom nem épp a helyes reakció arra, ha kocsikat döntögetsz.” Változatos élet Dr. House módra: szerető család, fényes sikerek, mozgalmas karrier, s a nagyobb változatosság kedvéért mindez depresszióba hajló apátiával körítve.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése