2010. augusztus 11., szerda

house buszbalesete

House 4x15 - House feje (Évadzáró/1)

Nagyon gyorsan eljött ez a pillanat, itt a vége a sztrájk által rövidre szabott 4. évadnak, ez az évadzáró első fele, ami a -következő résszel egységet alkotva- a sorozat legerősebb fináléja volt. Tessék nagyon erősen kapaszkodni a karosszékbe, továbbá javasolnék némi szíverősítőt is kikészíteni, mert agyeldobatós pillanatok sokasága vár ránk. Már a kezdés sem rossz: House egy sztríptízbárban ül, és csak bámul ki a fejéből, pedig egy táncosnő különböző testrészeket villant neki, de őt ez nem is érdekelhetné kevésbé, láthatóan valahol egészen máshol jár. Mi folyik itt? Greget nem olyannak ismertük meg, aki teljesen érdektelen tud maradni az ilyesmi iránt. Helyzet az, hogy hősünknek kiesett kb. négy óra, halvány segédfogalma nincs arról, mi mindent csinált, mióta a munkaidő végeztével elhagyta a kórházat. Sztriptíztáncosnő rendkívül segítőkésznek mutatkozik, House kérésére felsorol 5 random állatnevet a memóriateszthez (persze csupa olyat, amikhez valamilyen szexuális asszociáció köthető), de House csak kettőt tud felidézni, ráadásul vérzik a feje. Mi a fene történt vele?


A kép lassan tisztulni kezd, miután House kilép az utcára, és azonnal egy buszbaleset helyszínén találja magát, ahol javában folyik a mentés. Az már beugrott neki, hogy ő is ott ült azon a buszon, amelynek az oldala jelenleg pontos derékszöget zár be az úttesttel, és az is, hogy a buszon látott valakit, aki haldoklik. És ennyi, nem több. Ki a beteg, mi baja van, mit látott House, miért biztos benne, hogy az illető haldoklik, és hol van most ez az ember, mindezek ugyanannak a kirakósnak a darabkái, amik szépen fokozatosan fognak a helyükre kerülni ebben a zseniális két epizódban.
House sikeresen betalált a kórházba, Cameron összevarrja a fejét, de továbbra is retrográd amnéziája van. Vagy ez magyarázza, hogy csak második próbálkozásra jut eszébe az új alkalmazottai neve, vagy az, hogy ő is kb. olyan unalmasnak tartja őket, mint az átlagnéző. Jimmy aggodalmaskodik, agyrázkódással nem nagyon kéne ugrálni, de House eltökélte, hogy megtalálja a haldoklót, biztosan itt lesz a sérültek között. Vagy azok között a sérültek között, akiket a Princeton Generalba szállítottak, de mivel Gregory House-ról beszélünk, szavazzunk neki annyi bizalmat, hogy megtalálja, legkésőbb az epizód végére. A sürgősségi tele van potenciális hullajelöltekkel, de valahogy egyik sem akar belepasszolni a képbe, még túl kevés az információnk. Először is el kell érni, hogy senki ne hagyja el a kórházat, úgyhogy House egész véletlenül elszólja magát, hogy meningitis fertőzés terjed a sürgősségin, senki el nem hagyhatja a helyiséget. A buszsofőr esélyes lehet a hetibeteg posztra, mert lehet, hogy az ő betegsége okozta a balesetet. House akár láthatott rajta valami olyan tünetet, ami csak és kizárólag két, rendkívül ritka egzotikus betegség együttállását jelentheti, melyek 2 évszázada nem fordultak elő az Egyesült Államok területén, egyszerre pedig még soha az írott történelemben; majd ennek hatására emberünk rohamot kapott, és félrerántotta a kormányt. A sorozatba tökéletesen passzoló eset lenne.

Mindenekelőtt persze nem ártana tisztába tenni azt a rengeteg homályos részletet is, ami House-t illeti. Hol volt abban a kiesett 4 órában. A motorját a parkolóban hagyta, eddig megvan, Kutner zseniális nyomozói munkával egész pontosan eddig jutott. És ha már ezen a vonalon elakadtak, azt javasolja, House vesse alá magát hipnózisnak, az felszabadítja majd a zárolt emlékképeket, és egy ekkora kórházban biztos akad valaki, aki ért is hozzá. Naná, hogy akad, és egyet lehet találgatni, ki lesz az. Talált, süllyedt, Chase, a szuperdoki, aki diagnoszta, agysebész, szülész-nőgyógyász, woodoo pap és javasasszony egy személyben, már csak a kézrátétel és a vízfakasztás hiányzik a repertoárjából, de csak idő kérdése. A hipnózisban is profi természetesen, amit egyébként nem is csodálok, mert attól a hangtól, ahogy beszélni kezd, nők milliói ájulnának delejes álomba a pillanat töredéke alatt. Sőt, még House-ra is hat A HANG, mert gyorsabban a buszon találja magát, mintsem hogy végig tudná mondani, hogy „ezegyfasság.” Cool.

De még mennyire cool, Chase, alias Uri Geller utódja az elmehatalamával Jimmy kárálását is elhallgattatja, és visszaviszi House-t a buszra, most lesz igazán érdekes a dolog. Gond az, hogy a busz üres, ennek nem így kéne lennie, még egy kicsit jobban vissza kell menni, és House máris a bárpultnál ül. Abban a bárban, ahol előző este beivott -végre eszébe jut ez is-, vele szemben „likőr” feliratú röviditalos üvegek és „sör” feliratú sörösüvegek vannak, körülötte arctalan tömeg, és az egész jelenet színtiszta zsenialitás. Azért csak van itt egy ismerős arc, méghozzá Amber, aki képes még hipnózis alatt is csesztetni House-t, meg is kéri Jimmyt, hogy vigye el innen a csaját, mert zavarja a csi szabad áramlását. Chase a biztonság kedvéért eltüntetni mindkettőt, és ekkor House felismeri a csapost. Végre egy emlék, sőt, az is megvan, hogy a csapos elvette a kulcsait hogy még csak véletlenül se üljön fel a motorra, ezért kellett House-nak buszoznia, alakul. Ismét a buszon vagyunk, de már mások is vannak, pl. egy érdekes, ismeretlen nő, aki drága cipőt, és egy furcsa nyakláncot visel, és sejtelmesen mosolyog, mintha rá akarná vezetni House-t valamire, Hogy ezzel mit akarnak az írók sugallni, egyelőre nem derül ki, de annyit mondok, érdemes lesz ezt az epizódot a válaszok ismeretében visszanézni, még nagyobbat fog ütni, mint első nézésre.

House további lehetséges hetibetegeket keres, van is itt egy emó/gitárhős/szánalmas hülyegyerek (House egyelőre bizonytalan a kategóriába sorolásbál), aki túrja az orrát, és ez a gusztustalanságon kívül ezer betegség tünete lehet. Na, irány a sürgősségi. Emós barátunkat éppen Cuddy vizsgálja, de amikor látja, hogy House mániákus tekintettel közelít, és olyan szavakkal dobálózik, mint „agydaganat”, inkább átengedi neki a terepet. Emónak az ízlésficamon kívül semmi baja, House-t Cuddy már zavarná haza pihenni, de ebben a pillanatban úgy tűnik, mégis megvan a hetibeteg, mert a buszsofőr hirtelen lebénul.
Indul a differenciál, de csapat részéről csak félgőzzel, House pedig tolja a Vikodint ész nélkül. Csapata valahogy nehezen azonosul azzal a koncepcióval, hogy diagnosztizáljanak valamit, amit House félrészegen látott, de nem tudja, mi az, és az sem biztos, hogy ennél a betegnél. Nem tudom hibáztatni őket. House-nak a kávéillatról viszont beugrik valami, hiszen az illatok nagyszerűen serkentik az emlékezést, úgyhogy ő most megy és megszagolja a buszt, akármilyen hülyén is nézek rá ezért alkalmazottai. De nem is a buszt szagolja meg, hanem az utasok ruháit, és hogy biztosra menjen, Rambo-stílben a ruhakupacba veti magát.

Újabb hallucináció, a buszsofőrrel beszélget, aki fejfájásra panaszkodik, de mivel most ő is csak House agyának a szüleménye, ezért House tulajdonképpen a saját fejfájását próbálja diagnosztizálni, kezd zavaros lenni. És újra itt van a Rejtélyes Nő, aki kicsi sem ismerős továbbra sem, nagy kérdés, hogy miért van itt? Jimmynek közben elege lett a vajákosságból, hipnózisból, anyámkínjából, haverjának agyrázkódása van, úgyhogy épp itt az ideje, hogy úgy tegyenek, mintha nem a józsefvárosi piacon vették volna az orvosi diplomájukat, MR-be vele de rögtön. Jimmy persze most sem bírja, ki, hogy ne hobbipszichologizáljon, és még szellemeskedik is egy sort, House-nak van egy megnagyobbodott fasz alakú nyúlványa az agyában, ez mindent megmagyaráz. Csak azt nem, hogy miért látta Ambert is a bárban, talán tisztátalan gondolatai vannak az ő barátnőjéről? Naná, hogy vannak, biztosítja House, de Jimmy szerint a dolog nem ilyen egyszerű, hiszen Amber nem ruha nélkül szerepelt a látomásban (mondja House), vagyis nem tárgyiasította, akkor lehet, hogy valamit akar tőle?

Közben megvan az MR eredménye is, House-nak repedés van a halántékán, úgyhogy anyuci ágyba parancsolja. House meg ellenáll, és Cuddy és Wilson fel nem tudják fogni, miért fontos most a beteg ennyire, hogy a saját fájdalmait is leszarja, csak meggyógyítsa. Buszsofőr közben jobban van, majd a gyomra fájdul meg, House füléből pedig vér folyik, de nem izgatja, mert itt az ideje némi profi hallucinációnak. House fürdőt vesz, irány az alfa-theta fázis, ismét a buszon van, sőt, ezúttal Cuddy is. De ez emlék nem lehet, mert ő nem volt a vele buszon, és erre egy magyarázat lehet csak, hogy ez nem emlék, hanem fantázia, és tekintve, hogy most House fejében vagyunk, öveket becsatolni.
Először is, ha ez egy fantázia, akkor Cuddy nem a megszokott kórházi adminisztrátor kosztümjét viseli, hanem egy melltartónál alig több blúzt, térdharisnyát, diszkrét fétiscipőt, és az elképzelhető legrövidebb skótkockás textilcafatot, amit valaha szoknyának mert csúfolni a divatvilág. A poén az, hogy Cuddy még House szexuális fantáziájában sem esik ki a szerepéből, természetesen lecseszi, hogy ahelyett, hogy azon agyalna, mi baja a buszsofőrnek, róla fantáziál, de House sokoldalú figura, miért ne lehetne a kettőt egyszerre csinálni? Simán lehet, máris eltűnik a busz, és egy fülledt sztriptízbárban vagyunk, a rúdon Cuddy pörög, és közben megy az ötletelés, legjobb differenciál diagnózis EVER. Egy ötlet-egy ruhadarab eltávolítása, kb. ez a ritmus, de House érthető módon egyre kevésbé tud koncentrálni, és amikor már a melltartó is majdnem lekerül, végleg elveszti a fonalat, úgyhogy FantáziaCuddy úgy dönt, ideje leállni. Bámulatos House tudatalattija, képes magát kontrollálni, hol az a pont, amikor be kell látni, hogy a diagnosztizálás fontosabb, mint a kanosság, és felöltözteti FantáziaCuddyt a decens kiskosztümbe, majd jól leszúrja saját elcseszett agyát, hogy nem tudta befejezni azt, amit elkezdett. Talán majd máskor, mert egyelőre még a buszsofőr is itt van, vérzik a füle és sántít (de várjunk csak, nem ismerősek ezek a tünetek?), és előkerül a Rejtélyes Nő is, és azt mondja, ő a VÁLASZ. Mi van?

Ez most nem derül ki, mert Cuddy, Wilson, Foreman és 13 kiszedik House-t a fürdőből, aki éppen csak annyit tud kinyögni, hogy a betegnek Parkinsonja van, majd hány és beájul. Cuddy eddig tűrte a hülyeséget, ezek után hazaküldi, bezárja, őrt állít az ajtóhoz, és kiutal egy brutálnővért is mellé, nem bíz sokat a véletlenre. További utasításig House-nak nyughass van. Persze ez nem olyan egyszerű, House lenyúlja Brutálnővér mobilját, telefonon vesz részt a buszsofőr tesztelésében, és előre tudja, mik lesznek a teszteredmények, amivel ráhozza a frászt Kutnerre. Ne nézzen körbe ijedten, nem látom magukat, és igen, maga ennyire kiszámítható, mondja leghiszékenyebb alkalmazottjának, miközben a beteg a fánkteszt (=futópad és fánkzabálás ötvözete) roszul lesz. Rejtély, hogy mi ez, de hogy nem Parkinson, az tuti.

Cuddy ezek után reaktiválja House-t, mielőtt a Három Hülye sikeresen kinyírja a beteget, Brutálnővér meg gyanítom, hasonlóan végezte, mint Eric Cartman szuperdadái. Csapat szerint vérrög lesz a gond, és már tolnák be a műtőbe, amikor House felfedezi hogy a betegnek szépek a fogai, és neki ennyi elég a diagnózishoz, mert ő Greg House. Nyilván nemrég esett át fogászati műtéten, és a mivel a fogorvosok már csak ilyenek, a fúróval buborékot fújtak az ínyébe, ami vezetés közben elmozdult, elérte a gerincét, a máját, és legutóbb a tüdejét, minden passzol! Remek, már csak bizonyítani kéne, de mivel House éppen bezárta a vizsgálót saját magára, a betegre és 13-ra, mindenki kicsit ideges, pedig nézzék csak a mestert munka közben, már megint igaza van! 13 segítségével igazolja a buborékot, buborék megszüntetve, beteg megmentve, éppen amikor Cuddy és a vérebei rájuk törik az ajtót.

Ezek után viszont ágyba dugja House-t, ő pedig a szomszéd szobában fog őrködni, egy töltött lőfegyverrel az ölében, és ami engem illet, egy pillanatra sem hiszem, hogy viccel. Jó éjt, villany lekapcs, és House álmodik. Rejtélyes Nőt a kanapén, és még mindig nem érti, ki ez és mit keres a gondolataiban, a nő pedig tovább sejtelmeskedik, és a nyakláncát buzerálja megállás nélkül. Ő lesz a válasz a nagy kérdésre, és minden mozdulata utal valamire, csak House-nak nem áll még össze a dolog, de valahogy minden ismerősnek tűnik. Pl. a piros sál, amit valami miatt Rejtélyes Nő lábára kell kötni, a nő fázik, és House erre automatikusan azt reagálja, hogy maradjon vele. De miért mondta ezt, és melyik részlet a lényeges? A piros sálon vér folyik, és House ébred.

Ébreszti Cuddyt is, mert nagy gáz van, a buszsofőr csak a forgatókönyvírók ügyes elterelő hadművelete volt, az igazi hetibeteg továbbra sincs meg, és haldoklik valahol, erre figyelmezteti House-t a tudatalattija folyamatosan a Rejtélyes Nő által. Ahhoz, hogy a dolog végére járjon, vissza kell térni a buszra, és fel kell idézni a buszozást pontosan úgy, ahogy volt, minden résztvevővel. Néhány sérültet a jelenlegi állapotát tekintve bajos lenne erre rávenni, de nem baj, az is jó lesz, ha valakik eljátsszák őket. Cuddy vérnyomást már, és engedélyezi a manővert, de az továbbra sem tiszta, hogy House-nak miért fontos annyira mindez?

Függönyt fel, kezdődik a nagy finálé, itt is van mindenki, Cuddy, Wilson, a régi és az új csapat, mindenki egy-egy utas szerepében, együttműködve annak érdekében., hogy House fejében végre összeálljon, hogy mi is történt azon a buszon közvetlenül a baleset előtt, mit látott, és ki van életveszélyben. Hogy rásegítsen, House Alzheimer gyógyszert vesz be, de kb. úgy, ahogy Lorelai Gilmore a kévét issza, vagyis a nulla alapból ötnél indul. Tényleg beveti a nagyágyúkat, és a dolog működésbe lép, kezdődik az utazás az emlékeiben. Flashback a buszon, vele szemben ül Rejtélyes Nő, és már nagyon itt lenne az ideje, hogy kiderüljön, mi az ő szerepe, miért is ő a válasz, és pontosan ezt kérdezi ő is, KI VAGYOK ÉN? MIBŐL VAN A NYAKLÁNCOM? House agya gyönyörűszépen elhelyezte a jeleket neki, amikből már rájöhetett volna, de nem esett le neki eddig a pillanatig, hogy a nő kit helyettesít, hiszen borostyánból van a nyaklánca, és itt a válasz: AMBER.

Amber utazott vele a buszon, és most már tisztán látja, amint egy autó nekimegy a busznak, és elszabadul a pokol, borul a busz és az emberek, ő pedig csak egy dologgal törődik, hogy megmentse a legjobb barátja nőjét, de a helyzet katasztrofális: Ambernek egy rúd fúródott át az egyik combján, ezért kell a sálat köré tekerni, és fázik, ezért mondja House, hogy maradjon vele. De ebben a pillanatban elveszti az eszméletét, még látja, ahogy Ambert kiviszik a buszból, de amikor a saját lábán elhagyja a buszt, már semmire nem emlékszik, és akkor fekete fehérben látjuk, ahogy Cuddy szájon át lélegezteti, Jimmy pedig üti teljes erőből. Vissza a jelenbe, House szíve leállt a sok hülye gyógyszertől, amit hülye fejjel beszedett, ezek ketten mindent megtesznek, hogy visszahozzák, és sikerül. House magához tér, Cuddy első dolga, hogy lecseszi –abszolút jogosan-, House pedig végre megadja a választ: Amber. Azok között a sérültek között lesz, akiket a másik kórházba vittek, és nem tudja, hogy került arra a buszra, de a lényeg, hogy ott volt, és most haldoklik. A változás, ami ekkor lejátszódik Jimmy arcán, leírhatatlan. Itt vesszük fel a fonalat az évadzáró második felében, nem lesz kevésbé zseniális a folytatás sem.
Forrás :
http://hogyvolt.blog.hu

House 4x16 - Wilson szíve (Évadzáró/2)

Itt az évadzáró második felvonása, nem kevésbé áll-leejtős ez az etap sem, és előre szólok, hogy nem tudok róla vicceskedve írni, mert engem rendesen földhöz csapott. Nem sok epizód van a House-ban, ahol egyáltalán nem játszik a humor, mint tényező, de ez mindenképpen ilyen. Kapunk cserébe viszont olyan jól megírt sztorit és hatalmas pillanatokat, hogy szerintem nem panaszkodhatunk. Ott veszi fel a fonalat, ahol abbahagytuk: House-nak végre helyére került a legfontosabb darab a kirakósban: Amber az, aki haldoklik. Amber jelenleg a Princeton General kórházban van, és meglehetősen ramaty állapotban, felmondta a szolgálatot mindkét veséje, és a combon átfúródó rúd sem túl egészséges, de jelenleg ez a legkisebb baj. Az igazán nagy baj a szíve, ami már alig ver, és erre nem tudnak magyarázatot találni, mert ennek semmi köze a balesethez, nagyon úgy néz ki, hogy ez egy újabb tünete annak, ami miatt haldoklik, valami, ami passzol ahhoz, amit House látott rajta a buszon. Sajnos House emlékei továbbra sem 100%-osak, pedig most már élet-halál kérdése, hogy mindent fel tudjon idézni, de addig is el kell vinni Ambert, amire csak a „férje” adhat felhatalmazást, mondja House. Így Jimmy, -aki képtelen volt szóhoz jutni- rábólinthat a dologra.

Jimmy számára ez egyik legnagyobb kérdés az, hogy mégis mit keresett Amber azon a buszon, amivel House próbált hazajutni a kocsmatúrája után, és mi történt azelőtt, hogy a buszra szálltak? House-nak halvány segédfogalma sincs továbbra sem, Amber szíve meg közben leáll, de Jimmy megtiltja, hogy újraindítsák, helyette le kell hűteni, úgy jobb eséllyel kerülhető el az agykárosodás. Igen ám, de ez nem lehet tartós megoldás, ezzel csak megnyomták a Pause gombot, gyorsan meg kell találni a bajt, ahhoz pedig elengedhetetlenek azok a részletek, amikre House továbbra sem emlékszik. Egy biztos: sok idejük nincs, hogy összerakják.
Nagyon akadozik a diagnózis a kevés információ miatt, ráadásul Taub is elkezdi basztatni House-t, volt köztük valami Amberrel? Az igazság az, hogy Gregnek fogalma sincs, de azért csak futtassanak le egy toxikológiát, hátha randidrogokat adott neki részegen vagy hasonló. Eközben Kutner és 13 Amber lakására megy, hogy kiderítsenek valami okosat, és a szituáció nagyon kellemetlen, most mégsem egy vadidegen magánéletében és bugyisfiókjában kotorásznak. Kutner cselesen a laptoppal nyit, és hamar elő is kerül egy Jimmy & Amber házi szexvideó, amit talán Kutner rövid úton pénzzé is tenne az interneten, ha 13 le nem állítaná. Tény, hogy a videó orvosilag nem releváns, de a hálószobát azért feltúrják biztos, ami biztos alapon. 13 látványosan feszeng eközben.

House gyötri az agyát, ahogy csak tudja, hogy kerültek Amberrel a buszra, mit csináltak előtte, és fontos ez egyáltalán? Meglátjuk, most érkezik ÁlomAmber szexi piros nadrágkosztümben, Sherryt tölt és csábos hangon elrebegi, hogy ő csak azért dugott Robinnal, hogy Batman közelébe férkőzhessen, vagy valami hasonló, lényeg, hogy ők House-zal alkotnának tökéletes párost, és bele is ül az ölébe a nyomaték kedvéért. Kérdés, hogy ismerős-e ez az érzés House-nak, volt-e köztük valami tényleg, és ekkor ÁlomAmber bedobja a varázsszót: elektromosság. És most ismét megmutatja kedvenc doktorunk, hogy azért ő a világ legzseniálisabb diagnosztája, mert még álmában is csak király ötletei támadnak: elektromos stimuláció kell, hogy induljon be az agya végre normálisan. Cuddy és Jimmy szerint ez kapitális baromság, mert House-nak végre pihennie kéne, ha nem akarja kisütni a saját agyát, és ez valóban bölcs dolog, arra az agyra még szükségük lehet.

Csapat közben jelenti, hogy Amber minden tesztje negatív lett, a lakásban viszont fogyibogyókat találtak, eldugva a vitaminok közé, ez vajon fontos? Hogy a bogyók mennyiben károsították a szívét, meg kéne vizsgálni, ehhez persze újra kéne indítani a szívet és ezt Jimmy továbbra sem hagyja. Akkor már inkább a feltáró műtét, és House ebben az őrületben maximálisan benne van, Foremannek meg kezd elege lenni abból, hogy House képtelen a legjobb barátja nőjére úgy tekinteni, mint egy sima páciensre. Viszont amikor legutóbb ellenőriztem, a diagnosztikai osztály legnagyobb irodája nem Eric Foreman, hanem Greg House nevén volt, úgyhogy amíg ez nem változik, Foremannek kuss a neve, és tesznek mindent úgy, ahogy Jimmy kérte. A műtét el sem kezdődhet, mert kiszúrják, hogy Amber szeme besárgult, vagyis leállt a mája, ilyesmit pedig nem okoz a fogyitabletta. Akármi is a baj, tovább terjed, itt az ideje, hogy beugorjon House-nak egy újabb emlékkép.
House most éppen azon agyal, hogy Amber miért pont Sherryt töltött neki az álomban, tuti, hogy ez is jelent valamit, be is ugrik neki a Sherry’s bár! Nagyszerű, most már megvan a tett helyszíne, lehet menni körülnézni, Ambert addig is tovább jegelik Jimmy utasítására. Csapos emlékszik House-ra, sőt Amberre is, akit a barátnőjének hisz, ettől máris felszökik Jimmy vérnyomása, és tiszta szerencse, hogy éppen nem volt a keze ügyében semmi jól hajítható tárgy, csapos pedig mond más érdekességeket is, pl. azt, hogy Amber tüsszögött. Tehát meg volt fázva, ez vajon hogy fog passzolni a képbe?

Közben 13 és Kutner Ambert hűtik, és ez remek alkalom, hogy érdekes új infókat tudjunk meg róluk. Most Kutnernek van őszinteségi rohama, elmeséli, hogy 6 évesen végignézte, amint egy rablótámadásban lelövik a szüleit, ezért nem tud már kiakadni azon, ha egy hozzá közel álló ember van életveszélyben. Érdekes. Foreman és Taub közben májbiopsziát végeztek, amit Ház már előre tud, hogy infiltrátumot mutat, mindezt pedig a tüsszentésből következtette ki, és a szívleállással együtt ez már egy komplett Hepatitis-B diagnózis. Most pedig sorsot húznak, ki mondja el Wilsonnak. Amber viszont szerint a Hep-B gagyi diagnózis, nem méltó ehhez a sorozathoz, pláne nem ehhez az ütős évadzáróhoz, de naná, hogy ez is csak egy újabb álom, House tudatalattija mindenesetre bámulatos, álmában is folyamatosan súg neki. Pl. megmutatja, hogy Ambernek kiütések vannak a derekán, ami semmiképpen sem lehet a Hep-B tünete.

A kiütés influenza kiütés, de hogy ezt honnan tudta House, az továbbra is kérdés. Persze a kiütés lehet kullacstól is, de amíg ezt nem igazolják valahogy, addig nem lehet újraindítani a szívét, mert azért Jimmy továbbra is harap, először igazolni kell a dolgot. Eközben 13 teljesen készen van, a női vécében sír, úgyhogy a biztonság kedvéért House követi oda is, csak hogy tovább cseszegethesse, és kiszedje belőle, mi baja van, mert az 100, hogy nem a kebelbarátnőjéért aggódik ennyire. A fiatal nő haldoklik-témakör már sokkal inkább esélyes, hiszen ő a mai napig nem tudja, hogy örökölte-e az anyjától a halálos betegséget, de mikor máskor derítené ezt ki, mint az évadzáróban? Épp itt az ideje, hogy mi is megtudjuk. Két érdekesség: 13 fülkéjében egy Vote For Change (Obama) matrica van a falon, House mellett meg egy graffiti „James Wilson is adorable” felirattal. Chase-nél lehet fogadásokat kötni, hogy utóbbit ki követte el.

Megható montázs következik (stílszerűen a Teardropra): Jimmyt Cameron vigasztalja, House aludni próbál, 13 teszteli magát a Huntingtonra, Foreman peidg jelenti Cuddynak, hogy House a szokásosnál is nagyobb fasz most, mert amit művel, azzal módszeresen megöli a beteget. Cuddy már indítaná újra Amber szívét, de ekkor érkezik Jimmy, és olyat üvölt a főnökasszonnyal, amilyet még nem látott ez a kórház. Akármi is a baja Ambernek, az már az agyára is átterjedt, és Cuddy közli Jimmyvel, hogy most jött el az ideje, hogy kiszálljon, mert itt House az orvos és Jimmy a hozzátartozó, és jó lenne, ha nem osztaná újra a szerepeket. OK, de akkor most már menjen az a mély agyi stimuláció, amit House akart, mert minden részletet tudniuk kell, és az a legkevesebb, hogy House kockáztatja az életét Jimmy csajáért.

Mondanom sem kell, hogy ezt is Chase végzi, a következő évadban férfiak szülését fogja levezetni és embereket fog klónozni, de csak miután kifejlesztette a rák és az AIDS ellenszerét. És most másszunk bele ismét House agyába, és végre megtudjuk, mi is történt pontosan, hogy került House és Amber arra a bizonyos buszra. House a bárban ismét, keményen vedel, és a csapos elveszi a kulcsait, de eddig tudtuk, érdekes ott kezd lenni a dolog, hogy ahhoz, hogy hazajusson, hívnia kell Jimmyt. Jimmy sajnálatos módon éppen ügyeletben van, és Amber veszi fel a kagylót, majd úgy dönt, ma van az éves Terézanya lehetnék nap, úgyhogy ő maga megy összeszedni House romjait. House nagyon elemében van, amikor Amber befut, meg is hívja egy Cosmóra, és addig nem enged, amíg nem isznak egyet, nagyszerű, ezzel elintézte, hogy már Amber sem ülhet volánhoz. És Amber tüsszent. De fertőzésnek semmi nyoma, ez tényleg csak megfázás lesz, hogy lesz ebből szívleállás és haldoklás? Buszra szállnak, és végre megtudjuk, mi volt az, amit House látott, ami másfél epizód óta cseszteti az agyát, amiből tudta, hogy valaki haldoklik. Ambert amantadint szedett a megfázásra, és nem is keveset, amit a veséknek kéne kiválasztania, de mivel azok megszűntek létezni a balesetben, így nem tud a szer kitisztulni a szervezetéből, SEHOGY. És itt vagyunk, a 30. percben komplett diagnózissal, és a tudattal, hogy a beteg, Amber, Jimmy szerelme meg fog halni, és ez ellen semmit nem tehetnek. Ez nem akármilyen finálé.

Ha ez még nem lenne elég, a stimulálás során House is rohamot kapott, majd kómába esett, amiből még nem tért magéhoz. Foreman síri hangon ecseteli a helyzetet, ami nem túl szívderítő, az egyik biztosan meghal, a másik esélyeiről pedig fogalmuk nincs. Jimmy Cuddy vállán sírja ki magát, és Főnöknéni azt tanácsolja, hogy vegye le Ambert a bypassról, hogy elbúcsúzhasson tőle. Így is lesz, pont annyi időt kapnak, hogy Jimmy elmondhassa és Amber felfoghassa mi történt és mi fog, elbúcsúzhassanak egymástól, én pedig jól kibőgjem magam, mert ezt a jelenetet baromira odatette a stáb, Robert Sean Leonarddal az élen. Csapat is elbúcsúzik, Jimmy nem tud, Amber pedig nem dühös, mert nem ez az utolsó dolog, amit érezni akar az életben, szeretik egymást, ezt most sokkal fontosabb megosztani a másikkal. Ezzel vége, és meg kell mondanom, baromi nehéz erről írni, az egyik legjobb karakterét írta most ki a sorozat, de hozzátenném, hogy zseniális és hihetetlenül elegáns módon. Csinálja utánuk valaki, ha tudja.

House pedig ismét a buszon van. Valahol a két világ között, csak ő és Amber, de Amber már halott, mert mindenki meghal, ahogy ügyesen kifordítja House kedvenc „mindenki hazudik” fráziást. Érdekes jelenet, még érdekesebb beszélgetés, Amber szerint House-nak le kell szállni a buszról, de House nem akar, mert nem akar visszatérni a fájdalomhoz és a saját nyomorúságához és főleg nem akarja, hogy a legjobb barátja megutálja. Nos, nem kaphatsz meg mindent, amit akarsz, mondja Amber House agyában, House kedvenc idézetét alkalmazva, és milyen igaza van. House leszáll a buszról, nem sántít, majd magához tér, és Cuddy fellélegzik. Cuddy, aki eddig ott virrasztott mellette, úgy tűnik, mégsem olyan szar ez a hely, ahova Amber visszaküldte.

Közben meglett 13 teszteredménye is, és a válasz igen, Huntingtonja van, ami azt jelenti, hogy kb. 10 éve van még hátra, ez nem egy vidám epizód. Jimmy még benéz House-hoz, de miután látja, hogy magához tért, hazamegy, és befekszik az üres ágyba, amit nyilván Amber szerzett be a rossz ötletnek bizonyult vízágyért cserébe. A párna alatt talál még egy cetlit, amit Amber hagyott, amikor elment House-ért a kocsmába, House mellett pedig Cuddy alszik egy széken, és el nem engedné a kezét még akkor sem, amikor már tudja, hogy vele minden rendben lesz. Ennél eltaláltabb záróképet nem is lehetne kívánni az évadzárónak, úgy tökéletes, ahogy van, és itt hagyjuk abba az ötödik évadig, megéri visszatérni arra is, ezt megígérhetem.



Forrás:
http://hogyvolt.blog.hu

House – 4.15 – House’s Head (1)


Premier: 2008/05/12
Írta: Russel Friend, Garrett Lerner, Doris Egan, David Foster (II), Peter Blake (IV)
Rendezte: Greg Yaitanes
House egy bárban eszmél fel, ahol egy sztriptíz lány táncol előtte. Nem emlékszik semmire, viszont a feje vérzik. Mikor elhagyja a bárt, akkor tudatosul benne: mi történt! A busz, amin utazott karambolozott. Mielőtt ez megtörtént volna, valakinek súlyos betegsége van és segíteni akart rajta, viszont, hogy rájöjjön ki az a személy, vissza kell mennie a kezdetekhez, ami csak gyógyszeres bedrogozással lehetséges…
Megjegyzés: Azta betyár mindenit. Sikerül! Ezek az állatok megcsinálták. Nem hittem volna! Olyan évadfinálét vezettek fel, amire nem sokan számítottunk. Sokkolt vazze. Ezt mindenkinek kell látnia! Atyaúristen, még mindig nem eszméltem fel annyira bennem van. Nemcsak hogy az évad legerősebb része volt, de az egész sorozatban a legeslegerősebb! (Igen felkiáltójelezek, mert bizony megcsinálták, ordasra megcsinálták.) … (…)… szuszázni kell basszus, mert mindenféle kósza gondolatok átfutnak a fejemen. K*rva sikerült megcsinálniuk a cliffhanger-t.
Komolyan, ezt nagyon belenyúltak a tutiba a készítők. Elvittek bennünket egy olyan környezetbe, amit nem szokhattunk meg. House dokink félig a valóságban, félig az álomvilágába kalauzolta el a nézőket. Mennyire sikerült jól, az szerintem lejött a felvezető bevezetőmből. Doktorunk részese lesz egy buszbalesetnek, ahol egy rejtélyes idegent diagnosztizált, viszont kilétét nem tudja, hol ott nagyon ismerős volt. Végülis az egész rész, ennek a személynek a felderítéséről szól.
A készítők mindenhez nyúltak. Tudták, nagyot kell alkotniuk, mert a folytatás csak egy hét múlva következik be, és a nézőket fel kell csigázni egy eszméletlen sztorival. Összehozták. Megmozgattak annyi statisztát, amit ezelőtt nem sokszor láthattunk. Vegyük csak a buszon lévőket, akik minimum húszan voltak. Ez tovább tetőzték az örült ötletekkel! Gondolok itt, amikor House elképzelte Cuddy-t, miközben egy rúdon sztriptízel, közben pedig próbálja rávezetni a megoldásra.
Elsőként, mint szerintem oly sokan, magát House-t véltük betegnek felfogni, hiszen neki sérült meg a lába, tört be a feje, de mindvégig kitartottam egy másik lehetséges barát mellett, viszont Amber-re semmiképpen se számítottam volna, hiába tűnt fel.
Eszméletlen, mit hoztak össze. Még most se fogtam fel. Jól tettem, hogy nem hagytam abba, mert bizony oltári finálé várható. A nagykérdések között ott lapul: Meghal-e Amber a fináléban, mert bizony maga a cím se – Wilson’s Heart – valami bíztató. Valójában tényleg szerelmes lett volna House a lányba? …esetleg táplált iránta valami más érzést? – sok-sok kérdés, amire nem tudom a választ, ezért nem fejtegetőznék, hanem folytatnám a fináléval.
 

House – 4.16 – Wilson’s Heart (2)

Premier: 2008/05/19 Írta: Peter Blake (IV), David Foster (II), Garrett Lerner, Russel Friend Rendezte: Katie Jacobs
Miután House-nak eszébe jutott, hogy a keresett illető álomvilágában nem más mint Amber, mindenki a balesethez legközelebb eső kórházba siet. Innen szállítják át magukhoz, ahol sok fránya érzés mellett próbálják megmenteni az életét. Wilson szinte minden kísérlet ellen van, amivel károsíthatják belső szerveit, ezért inkább a biztosat kéri House-tól, azaz üsse ki magát, hogy megtudhassa, mit vett észre annak idején a lányon…
Megjegyzés: Bazz, ledaráltuk és szünet nélkül jöhet a folytatás. Itt a negyedik évad fináléja, amitől nem esetem hanyatt. A felvezető epizód nálam TOP-on volt, viszont a folytatás inkább az érzelmekre hatott, mint sem a cliffhanger kiépítésére. Nem volt az igazai, mert szomorú volt, és ha netán valaki érzelgősebb ül le elé, tutira a végére készítheti a papírzsebkendő készletet. Megosztotta a nézőket, mert valójában drámának tökéletes, viszont Amber-rel a folytatásban biztosan csak az álmuk világában találkozhatunk, pedig jól alakított. Mondhatni kifogástalanul.
Mi jutott elsőként az eszetekbe? Nekem House-stílusa, hiszen nem azt a kőkeményet, vaskos humorral ellátott doktort kaptuk vissza. Hiába ismerte, Wilson-nál nem volt különb. Hagyták magukat saját hitükben – nem lesz semmi gond – ringatni, mint nem szabad. Talán legjobb tizenhármas hozta önmagát, mert tényleg ki akadt. Elszakadt a kötél. A lényeg, ilyennek nem sokszor láthattuk, ahogyan Cuddy-t se.
És kinek hogyan jött be a nyomozósdi? Sokan osztották, mert most így utólag visszaolvastam a topikját. Nekem tetszett. Legjobb az, amikor keveredett a valóság és az álomvilág. Abban már kevésbé lennék biztos, hogy ilyent lehetséges csinálni, de mivel kórházas sorozat, gondolom én, a készítők csak nem nyúlnak kamera helyett ásóhoz. Fényderül minden aprócska részlet. Valójában nem House miatt halt meg a lány, sőt nem is vele randizott, mind azt tudatalattink híresztelte. Pusztán véletlen egybeesés, mivel öngyilkos lett. Miértekre lett volna kíváncsi, de csak nem kaptunk teljes értékű válaszokat, amit kicsit sajnálok.
Francba, két szék közé estem. Tudom, nem olyanra sikerült, amit a haza elvárt, de még sem tudok róla rosszat mondani. Kicsit elérzékenyültem a végére. Ember vagyok, nem kell meglepődni. Azt se felegyük ki a sorból, hogy a kusza szálakat kicsit tovább dolgozták a készítők. Eldugták a cliffhanger-t, csak meg kellett keresni, hiszen végül tizenhármas megcsinálta a tesztjét! (Igen, beteg.) Aztán Cuddy ott virrasztott House mellett, míg Wilson szívében kételyek léptek fel. Lesz marakodás? Fogalmam sincs, de nem kell hónapokat várnom a folytatásra.
A felvezetőre nem lehet panaszunk, viszont a folytatás már az érzelmekre hatott. Elvesztettük Amber-t, amit nagyon sajnálok, mert amikor láttam újra feltűnni, akkor csillogott a szemem: Mondtam ilyen nincs. Visszahozták a House-t nőben. Bizony, és azt se feledni, hogy doktorunk se álszent, szerelmes volt belé, hiába titkolta el. Kíváncsian várom az évadpremiert, ami kb. 10 perc múlva lesz esedékes.
Forrás:
http://www.sorozatguru.info

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése