2010. augusztus 16., hétfő

cikk a 6. évadról

EXKLUZÍV – Újra a House-ban! A régi csapat újraegyesült és ez jó érzés! De Cameron valóban távozik?
FULL HOUSE? A Princeton-Plainsboro bandája újra együtt – de meddig? | Írta David Hochman, fényképezte: Gavin Bond
„Van egy pár epizód, amiben csak mi négyen vagyunk a teamben„ – mondja Laurie. „Én meg a többiek: csodálatos volt.”
“Minden forgatókönyv tud meglepetést okozni” – mondja Morrison.

Nincs is más, ami úgy össze tudná hozni a drága öreg kollégákat, mint egy kis pornó. Hugh Laurie a karaktere laptopja fölé görnyed a House forgatásán, amikor a régi csapata – Dr.Chase (Jesse Spencer), Dr. Cameron (Jennifer Morrison) és Dr. Foreman (Omar Epps) – szentbeszédet tart arról, ami House laptopjának képernyőjén özönlik keresztül.
[Csika-csika-bumm hallatszik House gépéből]
Chase: Ki lehetne kapcsolni?
House: Mert Cameron szerint a pornográfia ördögi?
Cameron: [felháborodva] Szerintem nem…
House: [Forgatja szemeit] … Nos, a színészek azok, akik csinálják. [Ütés] De nézzétek ezt a fickót. Nem tehetségtelen.
A „House” stábja is eléggé tehetséges. Laurie, Spencer, Morrison and Epps voltak a sorozat gerince, Robert Sean Leonarddal és Lisa Edelsteinnel egyetemben, mióta a sorozat megvetette lábát és egy örökké növekvő nézőseregre tett szert a 2004-es debütálás után. Aztán két évaddal ezelőtt a csapat szétoszlott, hogy helyet kapjon az új hármas. Miközben House régi csapata, akik inkább Princeton-Plainsboro elveszett törzséhez hasonlítottak, különböző pozíciókban elhelyezkedett a kórházban, a figyelem az új jövevényekre terelődött: Tizenháromra (Olivia Wilde), Taubra (Peter Jacobson), és Kutnerre (Kal Penn). „Mondom, neked gyakorlatilag egy egész adatbázisra van szükséged” – mondja Laurie.
A székfoglalósdi újraindult a „House”-ban, és az a hír járja, hogy az eredeti csapat egy közkedvelt tagja elhagyja a sorozatot. De erről majd később. A dolgok csodálatosan indultak ebben az évadban a két órás megígéző premierrel, amiben végigkövethettük House kigyógyulását a Vicodin-függőségből az elmegyógyintézetben, amit hívhatnánk inkább Krónikus Fösvénységi Zavarnak. Az epizód 16,5 millió nézőt vonzott a TV elé.
A következő héten, mialatt Foreman feszesen irányítja az osztályt House távollétében, Taub kilép és Foreman kirúgja Tizenhármat. Ez elősegítette, hogy az október 5-i részben Cuddy (Edelstein) belemenjen, hogy House – még mindig az orvosi engedélye nélkül – visszatérjen. House visszatért – „vagy legalábbis itt van, hogy idegesítse Foremant,” szól bele Epps.
Ez a rész nagyon kemény volt. Ha nem látták volna: House egy afrikai diktátort, Antipas Dibalát kezeli, akit nem más, mint Darth Vader játszik, James Earl Jones. Foreman, Cameron és Chase azon dolgozott, hogy megmentsék Dibalát, de kudarcot vallottak. A diktátor – aki inkább élt volna tovább, hogy folytathassa fajirtási tevékenységét – meghalt, és úgy tűnik Chase kezeihez vér tapad, különösen azé a hullaházi páciensé, akinek a vérét titokban arra használta, hogy szándékosan félrediagnosztizálják Dibalát. Időközben Tizenhárom és Foreman szakítottak, Foreman meg House folytatják játszmájukat.
Amit könnyen nem vennénk észre a működési zavarok közt, hogy mennyire király, hogy újra együtt a régi csapat. „Jó volt újra együtt látni egy jelenetben ezeket a karaktereket a feloszlás után, mert igazán megmutatta, hogy mennyire felnőttek és megváltoztak,” – mondja a „House” alkotója, David Shore . „Cameron, Foreman és Chase eddig inkább House-t mindenhova követő kiskacsái voltak, de most sokkal felnőttebbek mint akár két évaddal ezelőtt.”
„Megható, hogy újra együtt vagyunk egy ilyen út után. Jennek igaza van abban, hogy a sorozat egy ötödét teszi ki az életének.” (Morrison 30 éves.) „Nekem – mondja az ötven éves Laurie – sokkal inkább az 1/200-a, de még így is megható.”
Ez House specialitása. Igen, Cameron és Chase végül összekötötték életüket, az előző évad végén jó pár átflörtölt év után. És sehol nincs ennél jobb orvosi csapat, amely megmondaná a verőéri deformációt a béltüremkedésből. De a jelek azt mutatják, hogy a színfalak előtt és mögött is a csoportos ölelkezések csak átmenetiek. „A sötétebb oldala a sorozatunknak az, hogy senki sem boldog túl sokáig.”
Kezdjük a képernyőn zajló drámával, mondjuk, lehet, hogy szeretné ezt a részt  átugrani, ha spoileritis nervosában szenved. Az október 12-i epizódban Chase szerepe Dibala halálában nagyító alá kerül. Az erkölcsi dilemma ami vitákat ébreszt, hatással lesz a kapcsolatokra House csapatában, beleértve Cameron és Chase kapcsolatát. Nem mintha bárki is meg lenne lepődve. „Ha a házastársad gyilkosságot követ el, mi másra számítanál?” – mondja Spencer. – „A partnered le fogja reagálni valahogyan.”
De a dolgok igazán a színfalak mögött kezdenek érdekessé válni. Előző hónapban Morrison forgatott egy jelenetet, amiben van egy kulcsfontosságú mozzanat Cameron és Chase között. Mindenesetre az epizód azzal végződik, hogy Cameron otthagyja a kórházat és a házasságát. „Megtapsoltuk Jennifert miután befejezte a munkát ezen az epizódon,” mondja Shore, „és szerintem valaki ezt úgy vette a csapatból, hogy Jennifer az utolsó jelenetét vette fel a sorozatban, felhívott valakit, és a hír el is terjedt.” A kiszivárogtatás eléggé idegesítette a producereket. „Ez eléggé bántó, hogy valaki közülünk, akit barátnak és szövetségesnek gondolunk, elad minket.” – mondja Laurie.
Azon a napon, mikor a hír szárnyra kelt, Katie Jacobs vezető producer exkluzív interjút adott a TV Guide Magazinnak a sztoriról. Nem erősítette meg Morrison távozását; „Ha ki szerettem volna jelenteni, hogy Jennifer elhagyja a sorozatot, megtettem volna”. De bevallotta, hogy „a Dibala szál a kórház és a férje elhagyására kényszeríti Cameront”.
Shore később tisztázta a dolgot: „Ez egy nagyon nehéz helyzet” – mondja. – „Ez nem azt jelenti, hogy mi nem akarjuk végigcsinálni a történetet vagy, hogy magunkra akarjuk haragítani a rajongókat. Csak azt szerettük volna, hogy úgy bontakozzon ki a történet, ahogy kell.” Hozzáteszi, hogy „eltöltünk pár epizódot a régi csapattal, de az egyesülést sosem szántuk maradandónak.”
Egyenesen rákérdeztük, hogy Morrison elhagyja-e a sorozatot, Shore erre azt monda „Ez a szóbeszéd csak szóbeszéd. Dr. Chase-nek szembe kell néznie a tettei következményeivel, és Jennifer el fog menni egy időre ennek eredményeként. Nem szeretném tagadni vagy lebecsülni ezt, de nem is szeretnék úgy csinálni, mintha ez lenne a vég. Igazából nem tudom. Úgy tervezzük a sztorit, ahogy haladunk. Nem tudjuk biztosra mi lesz az évad vége. Nem tudjuk, hogy mi lesz a 16. részben. Még csak most találjuk ki.” Jacobs elmondta, hogy az írók már megírták a 11. epizód forgatókönyvét, „Jennifer még mindig kap fizetést” – fűzte hozzá Shore. – „Ő még mindig állandó szereplő, de nem fog feltűnni egy pár epizódban a 8. rész után”, amit novemberben adnak le.
Az, hogy a Fox számára egy ennyire fontos sorozat, mint a „Doktor House”, tényleg tud működni térkép nélkül, ami az évad végére elvezetne, egy olyan kérdés, amit csak a producerek és feletteseik tudnak biztosan. De Shore állítja, hogy a döntésnek miszerint Morrison kiszáll, akár csak ideiglenesen is, csak a cselekményhez van köze. (Morrison nem kommentálta a híresztelést.)
„Jóval az elhagyós forgatókönyv megírása előtt felkerestük Jennifert” – mondja Shore. „Megnyugtattuk, hogy ennek semmi köze az ő személyéhez. Mi úgy látjuk, hogy a sztorinak erre kell mennie, és ráadásul nagyon szeretjük Jennifert. Mondjuk az utolsó pár évben nem használtuk őt annyira, mint amennyire szerettem volna. De egy fantasztikus része a sorozatnak. És méltósággal, őszintén és elegánsan fogadta a hírt. Nem volt neki ezt könnyű hallani, de ez nem is volt kérdéses.”
Morrisonnal vagy nélküle, de a sorozatnak mennie kell, és a következő hetekben Chase-nek szembe kell nézni a következményekkel. Műhiba? Börtön? „Mondjuk, hogy tapasztalni fog mély külső és belső nyugtalanságot az egész üggyel kapcsolatban,” mondja Spencer. Foremannel és Tizenhárommal kapcsolatban Epps elmondta: „Még nincs vége. Tizenhárom nem lesz jelen a következő pár epizódban. De lesz ott még düh és hév. Nem lenne igazságos, ha csak úgy vége szakadna mindenféle forróság nélkül.”
Végül is mindez csak egy melléktörténete a sétabotos férfinak. És miközben House régi csapata lehet összejött, egy másik csapat kerül a figyelem középpontjába, ahogy haladunk előre. „House és Cuddy még egyszer felfedezi és elmélyíti személyes kapcsolatát” – mondja Shore. – „Úgy gondoltuk, hogy egy kapcsolatba belevágni ilyen közel a felépüléshez őrültség lett volna, de ennek a kapcsolatnak még mindig van tere, amerre fejlődhet.” Nagyszerű, de hogy is fog ez menni? „Van egy csodálatos Huddy-sztori kilátásban,” – mondja Shore, – „de nem fogom most elrontani azzal, hogy elmondom.”
Más szavakkal, hagyjunk teret a pletykaözönnek!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése